0

Prvi korak je učinjen i Grad Požarevac sada ima odluku kojom su predviđene konkretne mere za koje će građanima putem konkursa biti omogućeno da apliciraju za sredstva iz budžeta. 

solarni paneli, ilustracija Pixabay

Građani će biti u mogućnosti da konkurišu po projektima za 

-zamenu stolarije i postavljanje izolacije, 

-zamenu kotlova, pumpi, ali i priključenje na toplifikacionu i gasifikacionu mrežu 

-ugradnju solarnih kolektora

Odlukom je prevdiđeno da grad svojim sredstvima može da učestvuje do 50 odsto u finansiranju konkretnih projekata energetske efikasnosti u objektima stanovanja, kao i da će se pozivi objavljivati posebno za svaku konkretnu meru.

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović rekao je da ga posebno raduje što je odlukom predviđena mogućnost sufinansiranja priključenja na toplifikaciju i gasifikaciju, ali, kako kaže, uz određene obaveze koje će morati da ispune.

Svi bliži kriterijumi oko načina na koji će građani aplicirati za sredstva trebalo bi da budu definisani pravilnikom koji bi trebalo da usvoji gradsko veće u narednom periodu. 

foto UU

Odbornik Dosta je bilo, Slobodan Vasić ukazao je danas za govornicom skupštine na potrebu da budući pravilnik bude transparentan, kako se ne bi dovodio u sumnju način raspodele sredstava. On je rekao i kako smatra da bi pravilnik trebalo da usvoji skupština.

Vasić smatra da zgrade koje su spremne da konkurišu i izdvoje veća sredstva za projekte energetske efikasnosti treba da imaju prvenstvo, ali da pravilnik tretira i socijalnu komponentu.

Odbornik SPS-a Srećko Bosić kaže kako ne očekuje da će svi biti zadovoljni konkursima i naveo da ima određeno strahovanje da će program biti realizovan. 

Gradonačelnik Saša Pavlović isključio je bilo kakvu mogućnost zloupotreba prilikom dodele sredstava i napomenuo da ne može i neće biti povlašćenih.

foto UU

Naglasio je da će pravilnikom biti definisan način kako i kome građani mogu da apliciraju za sredstva. Takođe je naveo da će se kriterijumi naslanjati i na kriterijume nadležnih ministarstava koje raspisuju pozive za lokalne samouprave da u svojim programima uvrste i sredstva iz budžeta republike na ime sufinansiranja konkretnih projekata. 

Pavlović kaže da će putem kriterijuma i bodovanja biti promovisani one stambene jedinice kojima je zaista potrebno unapređenje energetske efikasnosti.

U obrazloženju odluke je navedeno da je grad za ovu godinu već obezbedio sredstva sufinansiranja poslednjim rebalansom budžeta. 

Ta sredstva trenutno iznose 6.340.545 dinara. 

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend