Projekat „Putevima rimskih imperatora“ – jedinstvena prilika za razvoj turizma

Na tlu Srbije rođeno je 18 rimskih imperatora, a ta činjenica velika je sansa za razvoj turističke ponude i prihoda koji bi na taj način mogli da se ostvare.3 min


0
1 share

U gradskom zdanju u Požarevcu danas je predstavljena Studija koja je deo projekta „Putevima rimskih imperatora (Itinerarium Romanum Serbiae)“. Osnovna ideja ovog projekta je povezivanje svih carskih naseobina iz rimskog perioda u jedinstvenu arheološku rutu dugu čitavih 600 kilometara, od Sirmiuma (Sremska Mitrovica) na severu, do Justinijane kod Lebana na jugu. 

Projekat ima panevropski značaj i cilj da se poveže sa gradovima u drugim provincijama na teritoriji Rimskog carstva, gde su rođeni ili obitavali rimski imperatori. 

„Studija je deo kapitalnog projekta na državnom nivou koji se odnosi na radove na izgradnji turističke infrastrukture na arheološkim lokalitetima u okviru jedinstvenog međunarodnog projekta Putevima Rimskih imperatora“, naglasio je predsednik skupštine Požarevca Predrag Mijatović koji je dodao da studija ovog obima do sada nikada nije izrađivana u Srbiji. 

Sam dokument sadrži dva toma sa ukupno oko 1.600 strana i detaljnim prikazima šta će se sve uraditi na 11 lokaliteta koji čine rutu, rekao je direktor Arheološkog parka Viminacijum, Miomir Korać.

„Dugo godina pokušavamo da podignemo ovu rutu i povežemo sve te lokalitete gde su rođeni rimski imperatori. To je negde od Sremske Mitrovice, preko Beograda i Viminacijuma do Justinijane kod Lebana. Uvideli smo da povezivanjem svih arheoloških lokaliteta može da dovede najamnje 300.000 posetilaca u početnoj fazi i da obrne 300.000.000 evra“, kaže on. 

Korać je rekao i da se realizacijom ovog projekta otvara mogućnost za čak 4.000 novih radnih mesta i prilika da se turisti duže zadrže u zemlji.

„Da ustvari, zadržite turiste ne 1-2 dana, koliko je to recimo maksimalno u Beogradu, već 7 do 10 dana. Kada nekog zadržite toliko dugo, neće on samo gledati arheološke lokalitete“, rekao je između ostalog Korać.

Studija je deo državnog kapitalnog projekta koji se realizuje u okviru programa „Srbija 2025". Očekivanja su da će upravo 2025. godina biti dočekana sa otvorenom čitavom rutom.

Veliki broj lokaliteta je u ekonomski nerazvijenim krajevima Istočne i Južne Srbije, u kojima opada broj stanovnika, pa se procenjuje da bi realizacija projekta doprinela razvoju malih lokalnih preduzeća i porodičnih radionica koje bi pružale različite usluge.

foto UU

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

0
1 share

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
1
smešno
Obožavam Obožavam
0
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
0
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend