PGR Požarevac 4 (nacrt): Od Zabele do Mogile – unapređenje saobraćaja, stanovanje umesto poljoprivrede, širenje groblja

Nacrt Plana generane regulacije „Požarevac 4“ bavi se područjem od blizu 900 ha od zabelskog puta i Zabele na zapadu, preko kostolačkog puta do Novog groblja3 min


1
1 point

U ovoj celini nalaze se i KPZ Zabela, vojni kompleks Barutana, postojeća deponija kao i nedovoljno istraženo arheološko nalazište „Mogila“. 

Prema postojećoj nameni većina zemljišta je poljoprivredno što se nacrtom potpuno menja, a poljoprivreda se zadržava samo na površinama koje su predviđene za oglednu nastavu.

iz nacrta

Jedan od ciljeva plana je i razvoj saobraćajne infrastrukture. Na ovom području državnih putevi su u dobrom stanju, što nije slučaj sa ostalim saobraćajnicama koje su mahom uske, bez trotoara, biciklističkih staza i uređenih parkirališta. Problem su i loša rešenja više priključaka lokalnih putnih pravaca na državne puteve. PGR-om se planira formiranje više novih saobraćajnica i ulica, kao i formiranje trotoara i biciklističkih staza. 

Planom je predviđena izgradnja i uređenje prostora za parkiranje vozila pored lokacije groblja, kapaciteta oko 80 parking mesta za putničke automobile. U zonama stanovanja, planirano je parkiranje na sopstvenoj parceli.

Nacrtom se predviđa formiranje kompleksa isturenog odeljenja osnovne škole u Zabeli sa potrebnim pratećim sadržajima. 

Kod uređenja zelenih površina posebno su pomenuta uteđenja skvera kod Metkora i na uglu Zmaj Jovine i Bate Bulića. Takođe, trasa bivše pruge Požarevac-Dubravica planira se kao zeleni rekreativni koridor u kome je zabranjena gradnja i sa pešačkim i biciklističkim stazama, odmorištima i igralištima za decu. 

Zatvor u Zabeli ostaje gde jeste, dok Barutana vojsci nije potrebna. Predviđeno je da se na ovom prostoru širi Novo groblje.

Na prostoru gradske deponije planom je definisano formiranje transfer stanice i reciklažnog dvorišta.Postojeće telo deponije predviđeno je za rekultivaciju.

Kompletna dokumentacija

Javni uvidu Nacrt Plana generalne regulacije „Požarevac 4“ i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Nacrta plana generalne regulacije „Požarevac 4“ na životnu sredinu održaće se od 17. januara do 17. februara 2022. godine u trajanju od 30 dana, svakog radnog dana u prostorijama Gradske uprave Grada Požarevca, u kancelariji broj 36, u periodu od 10-13 časova, kao i na internet prezentaciji Grada Požarevca.

Fizička i pravna lica mogu dostaviti primedbe na Nacrt Plana generalne regulacije zaključno sa 17. februarom 2022. godine.

JAVNA PREZENTACIJA planskog dokumenta biće održana u ponedeljak 7. februara 2022. godine, sa početkom u 12 časova, u sali broj 11 u zgradi Gradske uprave Grada Požarevca.

JAVNA SEDNICA KOMISIJE ZA JAVNI UVID biće održana po završetku javnog uvida, u utorak 1. marta 2022. godine, sa početkom u 11 časova, u sali broj 11 u zgradi Gradske uprave Grada Požarevca.

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

1
1 point

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
1
smešno
Obožavam Obožavam
0
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
0
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend