0

U zbirnim rezultatima glasači u Požarevcu koji su izašli na referendum većinski su se izjasnili za promenu Ustava Srbije. Takav je rezultat i u drugim opštinama okruga.

Izlaznost u svih 68 biračkih mesta u Gradu Požarevcu bila je 30,8%. DA je zaokružilo 56% izašlih, a NE 42,9 odsto birača koji su glasali. Nije glasalo više od 47.800 upisanih u birački spisak sa područja Grada Požarevca. 

Na području Gradske opštine Kostolac i u svim selima oko Požarevca ni na jednom mestu nije se većinski glasalo protiv promene Ustava. S druge strane, u naselju Požarevac na 10 od 32 glasačka mesta, većina izašlih zaokružila je NE.

Reč je mahom o biračkim mestima koja gravitiraju centru grada. 

To su 20 i 21 u MZ Braća Vujović, 23 i 24 u MZ Bulevar i Šah klubu, biračko mesto 33 u Medicinskoj školi, 34 u MZ Vasa Pelagić, 35 i 37 u Osnovnoj školi Kralj Aleksandar Prvi, 44 u OŠ Dositej Obradović i 49 u Muzičkoj školi. 

U samom naselju Požarevac najveća izlaznost zabeležena je na glasačkom mestu 23 u MZ Bulevar – 37,1%, a najniža na glasačkom mestu 45 u MZ Radna Mala – 22,3%.

Najubedljivije DA u samom Požarevcu bilo je u MZ Radna mala broj 46 – 63,2%, dok je NE u procentima najviše zaokružilo glasača u Medicinskoj školi broj 33 – 57,6%.

Na jednom glasačkom mestu 31 Hala Sportova doneto je rešenje GIK-a o poništavanju glasanja, zbog, kako je TE2 MEDIA već ranije izvestila, nepravilnosti u vezi glasanja van biračkog mesta. Naime, dva glasača glasala su van biračkog mesta bez potvrda o glasanju, zbog čega je u glasačkoj kutiji bilo dva listića više. 

U Požarevačkim selima najveća izlasnost bila je u Drmnu – 44,2 odsto, a najniža u Barama gde je izašlo svega 15,3% upisanih. 

U Kasidolu je čak 76,8 odsto izašlih glasača zaokružilo DA. Sličan procenat zabeležen je i na Pristaništu u Kostolcu gde je za promenu Ustava glasalo 74,5%.

Ni u jednom požarevačkom ili kostolačkom selu može se reći da nije moglo da se dovede u pitanje da će se većina izašlih izjasniti potvrdno na referendumu. 

Vrlo mala razlika za i protiv (10 ili manje glasova) zabeležena je na nekoliko mesta – 19 Viši sud Požarevac, 28 OŠ Vuk Karadžić, 34 Vasa Pelagić, 36 Gornja Mala, 43 Centar za kulturu Požarevac, 6 Sala TE-KO u Kostolcu i 8 Vatrogasni dom Kostolac.

Glasanje u okrugu

Na prste jedne ruke mogu da se nabroje glasačka mesta u braničevskom okrugu, izvan Grada Požarevca, a u kojima je većina izašlih birača zaokružila NE.

To su glasačka mesta 4 „Opština“ u Velikom Gradištu, 7 Garevo (VG), 33 Simićevo (ŽB), 3 Boževac (MC) i 20 Smoljinac (MC).

U Svinjarevu, mesto 29, Opština Žabari, niko nije zaokružio NE. 

Najviše ispravki zapisnika bilo je u Žabarima i Petrovcu na Mlavi. Upisivani su brojevi u pogrešne kolone, upisivani pogrešni brojevi ili je ispušteno da se upišu. Na jednom mestu u opštini Petrovac na Mlavi članovi glasačkog odbora nisu se potpisali, zbog čega rezultati glasanja nisu mogli da se utvrde, odnosno da se potvrdi da su oni upisivali rezultate u zapisnik. 

(Tekst je napisan na osnovu uvida u zapisnike i rešenja koje je objavila RIK. Foto ilustracije, UU – Dobra, Golubac)

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend