0

Svi predviđeni poslovi na biološkoj rekultivaciji degradiranih površina kopa „Drmno“ planirani za 2021. godinu su završeni.

− U 2021. godini, biološkom rekultivacijom uspešno je pošumljeno pet hektara kosina unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno“, čime je upotpunjen takozvani prsten kosina oko unutrašnjeg odlagališta. Posađeno je 1.100 sadnica bagrema po hektaru, što znači da je pošumljavanje obavljeno sa ukupno 5.500 sadnica – objasnio je Velimir Damnjanović, samostalni inženjer za biološku rekultivaciju. 

Velimir Damnjanović

–Prilikom sadnje dodavani su suplementi i humus u predviđenim količinama, kako bi se poboljšala struktura zemljišta i obezbedio uspešan prijem sadnica. Nakon sadnje bagrema primenjene su
sve mere nege sadnica, okopavanje i formiranje čanaka oko sadnica, orezivanje, zalivanje, košenje oko sadnica i međuredno košenje.

Pored šumske biološke rekultivacije, u ovom periodu obavljena je i poljoprivredna biološka rekultivacija na 10 hektara ravnih vršnih delova na unutrašnjem odlagalištu PK „Drmno“. Uspešno je posejana lucerka u predviđenom vremenu za setvu. Setvi lucerke prethodili su radovi na pripremanju zemljišta za setvu (duboko oranje, tanjiranje, setvospremanje, drljanje), kao i dodavanje adekvatnih đubriva za setvu. Radovi u okviru biološke rekultivacije obuhvatili su i sve mere nege starih zasada bagrema na površini od 47 hektara, a tretirani su i usevi lucerke i leguminoze. 

Damnjanović kaže da su na spoljašnjem odlagalištu, kao i prethodnih godina, sprovedene sve mere nege na zasadima paulovnije na površini od 3,5 hektara i voćnjaka površine 2,5 hektara.

On ističe da su završeni i poslovi u okviru gazdinske jedinice „Kopovi Kostolac“, vezani za gajenje i čuvanje šuma na objektima GJ – PK „Ćirikovac“, „Klenovnik“ i „Kostolac“, a pošumljena je i površina od jednog hektara u odeljenju 10, koje gravitira prema deponiji pepela i šljake Srednje kostolačko ostrvo.

Bagrem na kosinama etaža

Formiran je novi eko-pojas naselja Kanal pošumljavanjem sa 1.015 sadnica klona topole M1, uz primenu svih propisanih mera pri sadnji, računajući i mere nege sadnica (zalivanje i međuredno košenje).

Lucerka na ravnom delu odlagališta

Kada je u pitanju tehnička rekultivacija, prema rečima našeg sagovornika, 2021. pripremljene su ravne površine vršne etaže unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno“, od 50 hektara i kose površine treće etaže od pet hektara. Na ravnoj površini od 50 hektara planirano je da se poseju lucerka i leguminoza, a na kosini površine pet hektara biće posađen bagrem. Ugovor za biološku rekultivaciju za 2022. potpisan je u drugoj polovini decembra.

izvor/foto: Energija Kostolac

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend