0

Termoelektrana „Kostolac B“ je savremeno postrojenje koje radi projektovanom snagom, a u narednom periodu dobićemo i novi blok B3, kaže Zoran Vukčević, vodeći inženjer u sektoru proizvodnje termoelektrane „Kostolac B“. 

− Naš glavni zadatak je proizvodnja električne energije i isporučivanje energetskom sistemu, a naša obaveza je da realizujemo zadati plan. Što se tiče rada termoelektrane, možemo reći da je 2021. protekla u velikoj stabilnosti. U svakom trenutku smo se odazivali zahtevima koji su pristizali u okviru naših radnih zadataka. Ispunjavali smo sve obaveze i možemo da budemo zadovoljni radom TE „Kostolac B“ tokom 2021. godine. 

Zoran Vukčević

Vukčević ističe da se pouzdanost složenih sistema, kao što je ova termoelektrana, ostvaruje kvalitetnim i brižljivo planiranim remontima.

− Nakon završenih remontnih aktivnosti na termokapacitetima B1 i B2 u 2021, proizvodnja električne energije bila je stabilna, uz tekuće poteškoće, koje su za ova postrojenja očekivana i rešavaju se u hodu. Ovogodišnjim remontom zamenjen je veliki broj cevi na kondenzatoru bloka B1, što je značajno uticalo na stabilnost postremontnog rada ovog postrojenja. Remontima prethodi uvek pažljivo planiranje, a nakon njihovog završetka kvalitet radova ogleda se u proizvodnim rezultatima, koji su ove godine na veoma visokom nivou – objašnjava on. 

Proces proizvodnje električne energije u termoelektranama je, tehnički posmatrano, kompleksan i podrazumeva funkcionisanje brojnih proizvodnih segmenata. 

− Proces počinje od dovoza i isporuke uglja, preko ložnog uređaja i turbogeneratorskog postrojenja, a završava se primenom najnovijih tehnoloških dostignuća implementiranih u ovoj termoelektrani, kao što je sistem za odsumporavanje dimnih gasova. Poslednjih godina dosta je učinjeno na podizanju nivoa zaštite sredine – rekao je Vukčević. 

S obzirom na to da se proizvodnja električne energije odvija neprestano, rad se organizuje po smenama.

− Neophodno je imati pouzdane radnike, jer sama priroda posla zahteva veliku posvećenost i budno praćenje brojnih parametara. Rad u uslovima pandemije koronavirusa bio je otežan. Sve preventivne mere smo poštovali u potpunosti i sve je bilo podređeno izbegavanju bespotrebnog rizikovanja, prvenstveno zbog činjenice da poslove u proizvodnji električne energije mogu da obavljaju zaposleni s posebnim obukama za ova radna mesta – naglašava on.

Vukčević dodaje da je priroda posla takva da se mora registrovati i najmanji nagoveštaj nepravilnog funkcionisanja postrojenja. 

− Time se osigurava da se potencijalni zastoji u potpunosti izbegnu ili da se reše u najkraćem vremenskom roku. Hvala svim radnicima jer su se odazivali uvek kada je trebalo, a njihov odnos prema poslu je za svako poštovanje. Njima je posao zaista druga kuća, a kolektiv ima snagu porodice – ističe on. 

Vukčević dodaje da je proces selekcije ljudi koji dođu da rade na glavnim pogonskim pozicijama izuzetno strog. 

− Oni moraju da prođu određene vidove obuka i polože zahtevne stručne ispite. Takođe, moraju da prođu i kroz sam proces rada na postrojenjima da bi mogli da dođu do određene pozicije, gde mogu da primene sva prethodno stečena znanja i iskustva. Odgovornost je velika, treba povezati sve ključne momente u procesu proizvodnje, počev od dopreme uglja, preko glavnih pogonskih objekata, kao i rad svih rukovalaca koji opslužuju uređaje i postrojenje i koji moraju da imaju veoma specifična znanja. To se odnosi na tehničko-tehnološku oblast, kao i na oblast bezbednosti i zdravlja na radu. Proizvodnja električne energije u termoelektranama traži potpunu posvećenost svih zaposlenih, uz posebno temeljno poznavanje ključnih pozicija – zaključuje Vukčević.

On dodaje da se odgovornost zaposlenih posebno vidi u stresnim okolnostima, kao što je bio kraj 2021, kada su proizvodni pogoni radili stabilno i pouzdano. 

Pouzdanost

Dajemo maksimum, imamo rezultate i to su činjenice koje treba da nas raduju. Naravno, i u budućem periodu davaćemo sve što je do nas da ostanemo sinonim za pouzdanost, kaže Zoran Vukčević, koji u kostolačkom ogranku EPS-a radi od sredine osamdesetih godina, kada je TE „Kostolac B“ bio u fazi izgradnje. 

izvor/foto: Energija Kostolac

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend