0

Odvodnjavanje Površinskog kopa „Drmno“ osnovni je preduslov za nesmetani rad i napredovanje osnovne rudarske mehanizacije. Zbog toga je od velike važnosti efikasan rad velikog broja objekata za isušivanje ležišta.

Izbacivanje vode van kontura kopa

Prema analizi prikupljenih i obrađenih podataka, koju je uradio Nebojša Stević, diplomirani inženjer geologije iz Službe odvodnjavanja Površinskog kopa „Drmno“, u 2021. godini ispumpano je ukupno 44,5 miliona kubnih metara vode. Objektima za dubinsko odvodnjavanje ispumpano je oko 38 miliona kubnih metara vode. Ovo je najveća dosad zabeležena količina ispumpane vode na predodvodnjavanju.

Prosečno se mesečno ispumpavalo oko 3,2 miliona kubika vode. U odnosu na 2020. godinu, ispumpano je oko 5,3 miliona kubika više vode. Objektima za površinsko odvodnjavanje u 2021. godini van kontura kopa „Drmno“ ispumpano je 6,5 miliona kubika vode.

U odnosu na ukupne količine ispumpanih voda sa PK „Drmno“ (zbirno dubinsko i površinsko odvodnjvanje), za tonu otkopanog uglja ispumpavano je 4,8 kubika vode, a za jedan kubik otkopane čvrste mase ispumpan je jedan metar kubni vode.

– Sumirani podaci upućuju na konstataciju da su ostvareni dobri efekti isušivanja kopa „Drmno“. To je rezultat kontinuiranog ulaganja u objekte za dubinsko i površinsko predodvodnjavanje i rada zaposlenih PD „Georad“ kao i radnika iz Službe održavanja PK „Drmno“ – rekao je Jovan Zdravković, šef Službe odvodnjavanja.

Jovan Zdravković

On je objasnio da je minimalan broj aktivnih bunara bio 361, dok je njihov maksimalan broj iznosio 391, a srednji godišnji procenat rada bunara je bio 93,2 odsto. Tokom 2021. godine bilo je 296 intervencija vađenja pumpi i 258 potapanja pumpi u bunarima. Najviše intervencija – 83 je urađeno u martu, a najmanje ih je bilo u oktobru – svega 13.

− U toku 2021. godine na površinskom odvodnjavanju PK „Drmno“ prepumpano je oko dva miliona kubika vode iz vodosabirnika u vodosabirnik, a van konture kopa ispumpano je oko 6,5 miliona kubika vode. Najmanje količine vode na površinskom odvodnjavanja ispumpane su u aprilu – oko 360.000 kubika, a najviše u decembru – oko 900.000 kubika. Sa prelivne stanice „Srećno“ na Mlavi ispumpano je oko 3, 25 miliona kubika u reku Mlavu – rekao je Zdravković.

Vodosabirnik na kopu „Drmno“

Na površinskom kopu „Drmno“ tokom 2021. godine bilo je aktivno osam vodosabirnika iz kojih je ispumpavana voda van kontura kopa. Pumpni agregati na vodosabirnicima menjani su zavisno od priliva voda u vodosabirnik. 

− Najviše vode ispumpano je sa glavnog vodosabirnika GVS-1 – oko 3,4 milona kubika. Sve pumpe koje ispumpavaju vodu van kontura kopa, radile su oko 23.500 sati, što je oko 5.000 sati više nego u 2020. godini. Zbirno posmatrano, na površinskom odvodnjavanju očišćeno je 93 kilometra starih i iskopano novih kanala, što je na nivou 2020. godine − ističe Zdravković.

U proleće najviše padavina

U delu izveštaja koji se odnosi na padavine kaže se da su zbirne padavine iznosile 701,6 litara po kvadratnom metru. Bilo je 127 dana sa padavinama i to 15 dana sa snežnim padavinama i 112 kišnih dana. Najveće padavine su izmerene 1.juna – 59,8 l/m². Najveće snežne padavine iznosile su 13,4 l/m². Izmerene snežne padavine u 2021. godini su 46,7 l/m². Mesec sa najviše padavina je decembar 117,6
l/m², a najmanje padavina je bilo u septembru 6,8 l/m². U januaru je bilo 14 dana sa padavinama, a u septembru je registrovano svega četiri dana sa kišom. Prosečne dnevne padavine su 1,92 l/m², a u prosečnom padavinskom danu izmereno je 5,5 l/m² . Najduži interval sa padavinama je trajao od 5. do 13. januara. Najduži sušni period je bio od 31. avgusta do 20. septembra. Godišnje doba sa najviše padavina bilo je proleće 209,5 l/m² , a sa najmanje padavina je leto 141,1 l/m­²

Izvor/foto: Energija Kostolac

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend