-1
-1 points

Na dve istražne bušotine na vodoizvorištu Ključ došlo se do podzemne vode izuzetnog kvaliteta, pokazuju prvi rezultati ispitivanja, obznanili su danas predstavnici Vodovoda i Grada Požarevca.

Reč je o istražnim bušotinama na velikim dubinama, a ispostavilo se da na većim dubinama od 80 i 150 metara postoje zalihe vode dobrog kvaliteta sa izuzetno niskim koncentracijama nitrata i stepena tvrdoće. 

„Prvi bunar koji je izbušen je dubine 150 metara. U toj bušotini, nitrati su reda veličine 2 miligrama po litru. Izbušenje još jedan bunar na dubini od 80 metara i na tom bunaru nitrati su svega 0,3 mg/l. Trenutno se odvijaju radovi na bušenju trećeg bunara na području Meminca koji će, siguran sam, dati vodu istog ili sličnog kvaliteta“, kaže gradonačelnik Saša Pavlović.

Aleksandar Avramović, Saša Pavlović i Aleksandar Dimitrijević, foto UU/TE2 media

On je podsetio da je u prethodnom periodu Grad Požarevac izdvojio je 36 miliona dinara za tri istražne bušotine u cilju pristupa vodonosnom sloju dobrog kvaliteta za piće.

Prema Pavlovićevim rečima očekivana izdašnost sva tri bunara trebalo bi da bude oko 40 litara u sekundi vode veoma dobrog kvaliteta. 

„Time ćemo, ne smem reći trajno, ali dugoročno rešiti i stabilizovati snabdevanje Požarevca vodom za piće. Dok se ne izgradi novo izvorište (Jagodica), bitno je da imamo stabilno vodosnabdevanje, a sa ovih 40 litara svake sekunde, ubeđen sam da više nećemo dostizati rizičan nivo nitrata“, rekao je gradonačelnik. 

„Svi parametri koji su do sada ispitivani na dve bušotine u granicama su dozvoljenih (MDK) vrednosti i ovo je izuzetno meka voda“, rekao je direktor Vodovoda Aleksandar Dimitrijević. 

Kako je naveo, njena tvrdoća je 8°dH (nemačka skala tvrdoće). Primera radi, voda koja se trenutno koristi u sistemu Požarevca iz bunara na izvorištu ima tvrdoću od 30° na istoj skali. Inače, sve iznad 25° smatra se izuzetno tvrdom vodom. 

„Ova voda ima visoku pH vrednost, praktično je alkalna voda jer ima vrednost preko pH 8. To spada maltene u slabomineralne mineralne vode i suvi ostatak je vrlo mali“, istakao je Dimitrijević i dodao da će se mešanjem sa postojećim bunarima znatno poboljšati kvalitet vode koja se isporučuje.

ilustracija Pixabay

Na ovaj način Vodovod će biti u prilici da isključi više problematičnih bunara sa visokim sadržajem nitrata i očuva izdašnost, što je izuzetno bitno za letnji period.

istražna bušotina na Ključu, foto UU/TE2 Media

Radove na bušotinama izveo je Georad iz Drmna. 

Hidrogeolog u ovom preduzeću, Aleksandar Avramović isključio je mogućnost mešanja vode sa visokim sadržajem nitrata sa manjih dubina sa vodom u dubinskim bušotinama.

„Ispod ovog šljunka gde su se pojavili nitrati, nalazi se jedan sloj gline koji štiti ove podzemne vode. Drugo, što je vrlo bitno, dole je sloj koji kaptiramo pod pritiskom što daje stabilnost vodosnabdevanja za neki budući period“, naglasio je on.

foto UU/TE2 Media

Dalje širenje bušotina i bunara sa vodom sa većih dubina je u planu, a mogućnosti za to pokazaće testiranja koja će se nastaviti u narednom periodu.

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend