0

Kostolački ogranak „Elektroprivrede Srbije“ već nekoliko godina prodaje elektrofilterski pepeo, ispunjavajući time ekološki princip da se produkti sagorevanja lignita iskoriste u privredi, umesto da se samo odlažu na deponije, ističe Goran Stefanović, vodeći inženjer za otpremu pepela i šljake u termoelektrani „Kostolac B“.  

−U toku je realizacija ugovora između Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ i firme „CRH Srbija“ iz Popovca kod Paraćina. Predmet ugovora je prodaja 30.000 tona produkta sagorevanja elektrofilterskog pepela, a ugovor se odnosi na period od godinu dana od potpisivanja. Prodajom pepela postižu se suštinski pomaci na polju zaštite životne sredine – kaže on. 

Goran Stefanović

U termoelektranama u Srbiji godišnje se potroši od 35 do 40 miliona tona uglja, pri čemu nastane oko šest miliona tona elektrofilterskog pepela. Pepeo se godinama odlagao na deponijama u neposrednoj blizini termoelektrana, ali i rečnih tokova i naseljenih mesta, na površini od oko 1.600 hektara. 

Pepeo se lako prenosi vazdušnim strujanjem i na taj način utiče na vazduh, tlo, biljni svet i površinske vode. Upotrebom u građevinarstvu i gradnji puteva znatno se smanjuje količina pepela na deponijama, što pozitivno utiče na životnu sredinu.

Da bi započela prodaja pepela u ogranku „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, bilo je neophodno da se uvedu savremene opreme i tehnologije. Svi ovi koraci završeni su u prethodnom periodu, a jedno od postignutih poboljšanja jeste i povećanje energetske efikasnosti u ovom segmentu rada termoelektrane „Kostolac B“.

− Poznato je da je s novim sistemom došlo i do promene gustine hidrosmeše koja se transportuje, odnosno njenog karaktera. Dosadašnja mešavina bila je heterogena, sa manje od 40 odsto čvrstog sadržaja. Sadašnja mešavina je homogenog karaktera i ima više od 40 odsto čvrstog sadržaja. Zbog toga je i sam sistem energetski efikasniji, jer je potrebno manje energije za transport iste količine pepela i šljake. Vidljiva ušteda električne energije ostvaruje se i frekventnim regulisanjem broja obrtaja asinhronih motora i tada je brzina obrtanja onolika koliko to proces zahteva – objasnio je Stefanović.

Potpisivanjem ugovora o prodaji pepela zbog korišćenja u cementnoj industriji biće ostvareni i pozitivni ekonomski efekti, delom zbog same prodaje pepela, a delom zbog smanjenja taksa za odloženu količinu pepela. Takođe, biće povećani i ekološki benefiti, jer neće biti odlaganja pepela na deponiju niti njegovog uticaja na životnu sredinu. Prodajom pepela povećaće se i energetska efikasnost samog sistema za transport pepela i šljake, jer će se manja količina pepela transportovati na deponiju pepela Ćirikovac. Tako se štedi električna energija.

− Proglašenje pepela za građevinski materijal od velikog je značaja za kostolački ogranak, ali i za EPS, ako se zna kolika je taksa za odloženi pepeo. Potpisivanjem ugovora i prodajom pepela ostvareni su izuzetni ekonomski rezultati, smanjen je uticaj na životnu sredinu uz povećanje energetske efikasnosti. Svako ulaganje u zaštitu životne sredine u budućnosti se isplati. Te činjenice govore i o ekonomskoj efikasnosti ovog sistema. Svakako treba pomenuti i komercijalnu upotrebu pepela u cementnoj i građevinskoj industriji, kao i u putnoj privredi. To se istovremeno smatra i mogućnošću uštede u eksploataciji neobnovljivih resursa − rekao je Stefanović.

Primena

Pepeo u izgradnji i rekonstrukciji puteva primenjuje se u vezanom i slobodnom stanju. U vezanom stanju koristi se u hidrauličnim mešavinama za stabilizaciju puteva i u betonu za izgradnju puteva. U slobodnom stanju leteći pepeo se primenjuje u osnovnim slojevima puteva kao ispuna, u izgradnji brana ili poboljšanju kvaliteta zemljišta. Značajna je upotreba letećeg pepela u proizvodnji suvih, praškastih hidrauličnih veziva za zidanje i malterisanje, za stabilizaciju putne podloge i proizvodnju valjanog betona.

(izvor/foto: Energija Kostolac)

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
1
smešno
Obožavam Obožavam
0
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
1
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend