0

Novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Kostolac B“, kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“, donosi višestruku korist. Najvažnija je poboljšanje zaštite životne sredine, prvenstveno zbog činjenice da je emisija sumpor-dioksida i praškastih materija sada znatno manja nego u prethodnom periodu. Pored značajnog redukovanja zagađujućih materija, sada se u kostolačkom ogranku prodaje i gips, koji nastaje kao nusprodukt u radu sistema za odsumpravanje. 

Kvalitet vazduha je poboljšan i smanjivanjem emisije praškastih materija u dimnim gasovima TE „Kostolac B“, a sam proces odsumpravanja odvija se u kontinuitetu, baš kao i proizvodnja električne energije. Smenski način rada omogućava da se kontinuirano smanjuje nivo zagađujućih čestica. 

Marko Cimbaljević, vodeći inženjer za odsumporavanje u Termoelektrani „Kostolac B“, kaže da se u radu ovog postrojenja koristi krečnjak. 

 − U toku 2021. godine, prema količini utrošenog krečnjaka, čiji se vodeni rastvor koristi kao sorbent, proizvedeno je oko 160.000 tona gipsa. Određene količine se lageruju, a deo se prodaje privredi kao sirovina. Sam rad postrojenja za odsumporavnje veoma je uhodan, završen je probni rad i zaposleni su upoznati do detalja sa ovom tehnologijom, s obzirom na to da je ovo prvo postrojenje tog tipa koje je izgrađeno u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ – kažeCimbaljević.− Postrojenje za odsumporavanje funkcioniše dobro i posle faze probnog rada.

On ističe da je najvažnije očekivanje ispunjeno − emisija sumpor-dioksida je višestruko smanjena, a znatno su redukovane i emisije praškastih materija, čime je ostvaren važan pomak u zaštiti životne sredine i očuvanju kvaliteta vazduha. 

 − Emisija sumpor-dioksida smanjena je od 25 do 30 puta u odnosu na prosek. Količine izmerene na bloku 1 u martu su u okviru predviđenih zakonom, to jest imaju nižu vrednost od granične vrednosti emisije (GVE), koja po sadašnjem zakonu iznosi 200 miligrama po kubnom metru.Kao poseban benefit rada postrojenja za odsumporavanje istakao bih i veliko smanjenje emisije praškastih materija, čija je prosečna vrednost daleko niža od GVE, a koja po sadašnjem zakonu iznosi 50 miligrama po kubnom metru. Emisija praškastih materija na bloku 1 u martu iznosila je oko 15 miligrama po kubnom metru – rekao je Cimbaljević.

U narednom periodu očekuje se dodatno pooštravanje dozvoljenih emisija dimnih gasova i praškastih materija koje stvaraju termokapaciteti za proizvodnju električne energije. Na osnovu ovog iskustva, TE „Kostolac B“ s postojećom tehnologijom za odsumporavanje dimnih gasova moći će da zadovolji i nove zahteve.

U planu je da se ovakvo postrojenje izgradi i za potrebe Termoelektrane „Kostolac A“, koje će omogućiti da se i ta termoelektrana svrsta u termokapacitete koji zadovoljavaju propisane emisije dimnih gasova. Ove obaveze preuzete su u skladu s direktivama Evropske unije, koje je su prihvatile i članice Energetske zajednice u skladu sa evropskom direktivom o velikim ložištima, koja je prethodila trenutno važećoj direktivi o industrijskim emisijama.

Spremna za nove izazove

Imajući u vidu dalje pooštravanje regulative za emisije velikih ložišta, a na osnovu performansi postrojenja i dosadašnjeg rada zaposlenih u eksploataciji i održavanju, može se reći da će TE „Kostolac B“ spremno dočekati nove izazove i na njih i odgovoriti, rekao je Marko Cimbaljević.

(izvor/foto: Energija Kostolac)

Facebook Comments Box


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend