0

Važna je modernizacija glavnih pogona transportera B-1400 i B-1800 ugradnjom novih reduktora i rekonstrukcijom pogonskih bubnjeva, rekao je Bojan Jevtić, glavni inženjer za preventivno-plansko održavanje.

Remont ugljenog sistema na površinskom kopu „Drmno“ završen je 2. juna i počela je proizvodnja uglja za kostolačke termoelektrane. Svi poslovi na remontu osnovne rudarske mehanizacije i opreme angažovane na PK „Drmno“ odvijaju se bez problema, uz primenu propisanih mera zaštite i bezbednosti radnika na radu. Radi se od početka aprila i do sada je završen remont četvrtog jalovinskog rudarskog sistema za otkopavanje jalovine, kao i ugljenog sistema.

Remont osnovne rudarske mehanizacije, opreme i postrojenja na ugljenom sistemu u koordinaciji sa elektranama ogranka „TE-KO Kostolac“ trajao je od početka maja do 2. juna. Ceo maj bio je rezervisan za otklanjanje uočenih nedostataka na bagerima koji rade na iskopovanju uglja, samohodnim transporterima, kao i transporterima s trakom. U isto vreme remontovana su postrojenja i oprema na
drobilani, dopremi, deponiji, raspodelnom bunkeru, kao i na četiri transportera na veznom sistemu kojima se ugalj transportuje prema kostolačkim termoenergetskim kapacitetima.

– Značajna je modernizacija glavnih pogona transportera B-1400 i B-1800 ugradnjom novih reduktora i rekonstrukcijom pogonskih bubnjeva – rekao je Bojan Jevtić, glavni inženjer za preventivno-plansko održavanje.

Bojan Jevtić

Posle remonta biće modernizovana tri transportera na kopu i jedan na veznom transporteru prema TE „Kostolac A“. Ostali transporteri na veznoj liniji biće modernizovani do narednog remonta, ukoliko se ukaže prilika, ili tokom naredne remontne sezone.

– Poslove na remontima obavljaju, kao i dosad, specijalizovane ekipe radnika za popravku rudarskih mašina iz PRIM-a, radnici službi održavanja kopa „Drmno“, kao i zaposleni „Kosovo Obilića“. Sve aktivnosti su završene na ugljenom sistemu i on je počeo proizvodnju. Posla je bilo mnogo, a vremena malo i uz mnogo truda poslovi su završeni u planiranom roku – rekao je Jevtić.

Na remontu rudarske mehanizacije za iskopavanje uglja PRIM je angažovao 65 radnika, koji su bili raspoređeni na poslovima opravke tri rotorna bagera, isto toliko bandvagena i tračnih transportera.

Dragan Milošević

Dragan Milošević, upravnik radne jedinice Proizvodnja, remont i montaža rudarske opreme i mehanizacije, rekao je da se svaki dan radilo u režimu od sedam do 19 časova kako bi se na vreme završili planirani poslovi i stvorili uslovi da početkom juna počne proizvodnja uglja na Površinskom kopu „Drmno“. 

– Imamo redovnu komunikaciju s ljudima Površinskog kopa „Drmno“, redovno se održavaju sastanci, tako da se svi izazovi zajedničkim snagama uspešno prevazilaze – rekao je Milošević. Posle remonta ugljenog sistema sledi remont trećeg bager – traka – odlagač sistema (BTO).

Bez problema

Imamo dobre uslove za rad. Sve mašine su grupisane na jednom platou dimenzija 200×50 metara, tako da nema praznog hoda i potpuno su iskorišćeni dizalice, rovokopači i druga mehanizacija koja je angažovana za realizaciju remontnih poslova. Radovi se dobro odvijaju – rekao je Dragan Milošević, upravnik radne jedinice Proizvodnja, remont i montaža rudarske opreme i mehanizacije.

(izvor/foto: „Energija Kostolac“)

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend