Ležište uglja „Kostolac Zapad“ : Za sigurnu budućnost snabdevanja ugljem

Otvaranjem novog kopa obezbedilo bi se dvostruko i dugoročno snabdevanje termoenergetskih kapaciteta Kostolcu3 min


0

Zapadni deo kostolačkog ugljenog basena raspolaže respektabilnim eksploatacionim količinama lignita, pokazala su dosadašnja istraživanja. Pored uglja, u ležištu se nalaze i znatne količine kvalitetnog šljunka koji bi mogao da se eksploatiše i plasira na tržište. Otvaranje novog površinskog kopa bilo bi od velikog značaja ne samo za privredni razvoj ovog kraja već i ukupnu energetsku stabilnost Srbije.

– Blokovi B1 i B2 u TE „Kostolac B“ trenutno su u ekološkom smislu najsavremeniji termokapaciteti u okviru EPS-a. Naredne godine je planirano puštanje u rad bloka B3 i njegovo priključenje na mrežu. Površinski kop „Drmno“ jedini je snabdevač ugljem svih blokova instalisanih u Kostolcu i njegove rezerve u ovom trenutku iznose oko 200 miliona tona – rekao je Ivan Đukić, pomoćnik direktora za
investicije u Direkciji za proizvodnju uglja.

Ivan Đukić

On je objasnio da je, prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji, zaustavljanje blokova B1 i B2 predviđeno 2038. i 2039. godine, ali ti blokovi, tehnički posmatrano, mogu da se revitalizuju i da im se produži vek trajanja.

– Proteklih godina EPS i ogranak „TE-KO Kostolac“ uložili su znatna sredstva u istraživanje novog ležišta, koje se nalazi u okviru katastarskih opština Dubravica – Batovac – Brežane , a u dokumentaciji zvanično je imenovano kao „Kostolac Zapad“.

U martu 2020. godine Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda završio je studiju izvodljivosti eksploatacije ležišta „Kostolac Zapad“. U ovom dokumentu definisana je nedostajuća oprema, dinamika otvaranja kopa, kao i preseljenje dela opreme s kopa „Drmno“ s ciljem uravnoteženja proizvodnje otkrivke i uglja na Površinskom kopu „Drmno“ i Površinskom kopu „Kostolac Zapad“ – rekao je Đukić.

Kako se bude povećavala proizvodnja na PK „Kostolac Zapad“, smanjivaće se proizvodnja na PK „Drmno“. Studija je pokazala i da u ležištu „Kostolac Zapad“ ima oko 350 miliona tona uglja, a da se iznad ugljenog sloja nalaze velike količine šljunka. Eksploatacione rezerve šljunka iznose 14.350.000 kubnih metara koji se, nakon otkopavanja, može plasirati na tržište.

– Vrednost investicije otvaranja kopa, prema procenama iz studije, iznosi 400 miliona evra. Na ovaj način obezbedilo bi se dvostrano snabdevanje termoenergetskih kapaciteta u Kostolcu ugljem iz oba ležišta – ocenio je Đukić.

Nastavak projekta

Rezultati studije izvodljivosti eksploatacije ležišta „Kostolac Zapad“ pokazuju opravdanost investicije. Na osnovu toga trebalo bi obezbediti sredstva za nastavak aktivnosti koje se odnose na izradu glavnog rudarskog projekta za „Kostolac Zapad“ ,kao i izradu prostornog plana posebne namene – rekao je Đukić.

(izvor/foto: Energija Kostolac)

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
0
smešno
Obožavam Obožavam
1
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
3
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend