Od 1. jula i privatni sektor u obavezi da prima i čuva e-fakture

2 min


0

Od 1. jula svi obveznici propisa o elektronskom fakturisanju moraće da prime i čuvaju elektronske fakture ukoliko im dobavljač pošalje takav dokument, piše biznis.rs

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će od prvog dana narednog meseca početi sa primenom planirani deo programa e-fiskalizacije gde će obaveza subjekata privatnog sektora biti da primaju i čuvaju elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture koje im je izdao privatni sektor.

Ova obaveza je za sve subjekte javnog sektora već na snazi, i to od 1. maja. 2022. godine.

Poreznici ističu da obaveza izdavanja elektronske fakture preko sistema elektronskih faktura (SEF) postoji u transakcijama među subjektima javnog i privatnog sektora, odnosno korisnicima SEF – bez obzira da li su dobrovoljni ili obavezni korisnik.

ilustracija Pixabay

Pod transakcijom se, u smislu zakona, smatra transakcija sa ili bez naknade, koja se odnosi na isporuku dobara, odnosno pružanje usluga, uključujući i avansno plaćanje.

Treba napomenuti da zahtevi za plaćanje koji se ne odnose na promet dobara i usluga, kao što je zahtev za refundaciju troškova, ne podleže obavezi evidentiranja preko SEF.

Takođe, naglašavaju poreznici, kada jedan korisnik sistema elektronskih faktura izdaje račun licu koje nije korisnik SEF (jer nije subjekt javnog sektora niti subjekt privatnog sektora/PDV obveznik, a nije ni dobrovoljni korisnik), ne postoji obaveza izdavanja elektronske fakture preko SEF.

Zakon o elektronskom fakturisanju propisuje i novčane kazne za povredu obaveza izdavanja, prijema i čuvanja elektronskih faktura, kao i za korišćenje podataka u svrhe koje nisu propisane zakonom.

Novčane kazne za neevidentiranje prometa kreću se od 300.000 do dva miliona dinara za pravna lica, dok su za preduzetnike i fizička lica od 50.000 do 500.000 dinara.

Za odgovorno lice u pravnom licu kazne se kreću od 20.000 do 150.000 dinara, a za ovaj prekršaj u istom iznosu može da bude kažnjeno i fizičko lice – obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik – obveznik fiskalizacije.

Sledeći korak u procesu fiskalizacije počinje od 1. januara 2023. godine, kada će svi subjekti privatnog sektora imati obavezu izdavanja elektronske fakture subjektima privatnog sektora.

Takođe, od istog datuma subjekti privatnog sektora imaće obavezu elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a u skladu sa zakonom, osim transakcija u kojima je jedna od strana subjekt javnog sektora.

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
0
smešno
Obožavam Obožavam
0
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
0
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend