Humanost radnika ogranka „TE-KO Kostolac“

6 min


0

Stotinu i više puta davali su dragocenu tečnost, a planiraju da nastave i pozivaju sve ljude da se pridruže akcijama dobrovoljnog davanja

Organizacija Crvenog krsta Požarevac 30. juna je dodelila priznanja za 116 višestrukih dobrovoljnih davaoca krvi, koji su do sada krv dali 35, 50, 75 i 100 puta, a među njima je bio veliki broj radnika EPS-a iz Kostolca. Požarevac već 12 godina ponosno nosi epitet najhumanijeg grada u Srbiji, a veliki doprinos u tome imaju radnici ogranka „TE-KO Kostolac“. 

Velibor Nedeljković, Zlatimir Grujić, Perica Đurović i Velibor Milošević

Ogranak „TE-KO Kostolac“ jedno je od najvećih preduzeća po broju zaposlenih u požarevčkom kraju, a svakako i jedno od najhumanijih. U toku svake godine u različitim delovima ogranka organizuje se veliki broj akcija dobrovoljnog davanja krvi. 

Površinski kop „Drmno“, kao pojedinačno najveći deo ogranka, u četiri tradicionalne akcije daje od 200 do 300 jedinica krvi godišnje, a tu brojku dodatno uvećavaju ostali delovi ogranka „TE-KO Kostolac“, kao i izdvojena preduzeća, čiji radnici takođe pokazuju izuzetnu humanost.

Tokom 2021. požarevački Crveni krst je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Beograd organizovao 73 akcije dobrovoljnog davanja krvi i prikupljeno je više od 4.000 jedinica ove dragocene tečnosti.

Značajno učešće u ovim humanim akcijama bio je jedan od povoda da razgovaramo sa zaposlenima u kostolačkom ogranku EPS-a, koji su svojim angažovanjem u brojnim akcijama dali veliki doprinos ovoj slici Požarevca kao humanog grada.

− Radim kao mašinbravar na četvrtom BTO sistemu, stalno sam prva smena i sa beneficijom imam skoro 40 godina staža − kaže nam Zlatimir Grujić, koji je do sada 155 puta dao krv. − Krv aktivno dajem od 1988. godine, a prvi put sam to uradio u vojsci. I posle vojske, kao mladi radnici, nastavili smo da dajemo krv. Kasnije je to krenulo ozbiljnije, na tri meseca, i preraslo u nešto veoma važno. Dajući krv, činimo humano delo, a istovremeno je i korisno za naše zdravlje. Dali ste krv i pomogli nekome, možda čak i spasli život, i to je velika stvar i lep je osećaj. Planiram da nastavim s davanjem krvi sve dok mi zdravlje to dozvoljava. 

Velibor Nedeljković, poslovođa na šestom BTO sistemu, radnik PK „Drmno“ od 1991. godine, do sada je 111 puta dao dragocenu tečnost.

− Počeo sam da učestvujem u akcijama davanja krvi kada sam se zaposlio. Krenuo sam zato što je i moj otac bio višestruki davalac. Neverovatan je osećaj kada znate da ste nekome pomogli i nameravam da i dalje to radim. Poručujem svima koji to do sada nisu radili da što pre počnu da daju krv, pomognu drugima, ali i sebi − kaže nam u dahu Nedeljković. 

Veliku humanost već dugi niz godina pokazuje i Velibor Milošević, rukovalac trakastim transporterom u Termoelektrani „Kostolac A“. On je do sada dao krv 167 puta, iako je prema evidenciji Crvenog krsta stigao do brojke od 123.

− Do ove razlike je došlo zbog toga što nisu objedinjeni svi podaci na jednom mestu. Počeo sam da dajem krv dok sam služio vojni rok i od tada to redovno radim. Dodao bih da sam do sada 42 puta davao i krvnu plazmu. I moja najbliža rodbina učestvuje u ovim humanim akcijama, krv je davao moj otac, to rade moj rođeni brat, supruga i sin. Odličan je osećaj, a najvažnije je saznanje da nekome pomažeš. Davao sam mnogo puta i krv ruku u ruku, i to svima kojima je bilo potrebno, nezavisno od toga ko su, šta rade, kojoj naciji pripadaju. Planiram i dalje da nastavim. Nedavno su mi ugrađeni i stentovi, ali mi je doktor odobrio da nastavim da dajem krv − priča nam Milošević. 

Još jedan radnik kostolačkog ogranka našao se u „klubu 100“ sa čak 102 davanja krvi, a to je Vojimir Milošević.

Perica Đurović, poslovođa vodovoda i grejanja na PK „Drmno“, zahvalio je u ime sindikata PK „Drmno“ svim davaocima krvi. I sam je davalac krvi, 76 puta, prema evidenciji Crvenog krsta, a dodatnih 15 davanja nije objedinjeno u zvaničnim podacima.

− Organizator sam akcija u ime Sindikata „Kopova Kostolac“. Imamo odličnu saradnju s Crvenim krstom Požarevac i Zavodom za transfuziju krvi, a posebno bih istakao da pružamo pomoć i podršku našim radnicima i članovima njihovih porodica tako što obezbeđujemo potrebne količine krvi za operativne zahvate u celoj Srbiji. Do kraja godine organizovaćemo još dve akcije. Sve akcije do sada bile su uspešne i zato zahvaljujem svim davaocima. U svakoj od akcija sakupimo 50 ili i više jedinica krvi, a pozivam i one koji nisu do sada učestvovali da nam se pridruže, jer je to humani čin. Veliki doprinos naših radnika je u tome što je Požarevac godinama unazad najhumanija sredina − rekao je Đurović.

Letnji meseci su period kada se zbog sezone godišnjih odmora smanjuju zalihe, a po pravilu, s druge strane, povećaju se potrebe za dodatnim količinama krvi i krvnih derivata, koji su od vitalnog značaja za funkcionisanje mnogih zdravstvenih ustanova i živote pacijenata. Zato je bitno da se tada što veći broj ljudi doborovoljno javi i dragocenu tečnost da onima kojima je potrebno.

Blagojević u odabranom humanom društvu

Savetnica predsednika države dr Verica Lazić uručila je priznanje Blagojeviću

Mile Blagojević, bivši rukometaš i dugogodišnji radnik PRIM-a, nakon 100 dobrovoljnih davanja krvi kaže da je neopisiv osećaj kada znate da ste svojom krvlju pomogli nekome kome je potrebno za lečenje ili operaciju. Blagojević je nedavno u ime požarevačkog Crvenog krsta primio ovogodišnju nagradu Gradu Požarevcu za najhumaniji grad. 

(Izvor/foto: „Energija Kostolac“)

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
0
smešno
Obožavam Obožavam
0
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
0
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend