0

Od svih kaznenih dela, prekršaji su daleko najbrojniji. Tokom letnjih meseci naročito mogu da „pomrse konce“, jer se može desiti da krenete na put i zbog neplaćene kazne ne možete da izađete iz zemlje.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović ističe da problem na granici neće imati svi koji su učinili neki prekršaj, već samo građani za kojima je raspisana poternica. Poternica se, prema njenim rečima može raspisati i za dug od 2.500 dinara.

“Tokom leta su izuzetno bitni prekršajni postupci gde građani nisu platili kaznu u roku koji im je dostavljen i zbog toga dobili naredbu da ne mogu da izađu iz zemlje ili da u nju uđu. Registar neplaćenih kazni je javno dostupan i jednostavan, te se unošenjem ličnih podataka lako dođe do novčane kazne i uplatnice po kojoj se ona može platiti”, objašnjava Ristanović za RTS.

Dodaje i da je polovina svih prekršajnih postupaka u Srbiji u glavnom gradu, te da je samo Prekršajni sud u Beogradu u ovaj registar ubeležio skoro milion građana.

ilustracija Pixabay

„Ako imate neplaćenu novčanu kaznu, to ne znači da će vam biti onemogućeno da napustite Republiku Srbiju. Republiku Srbiju ne možete napustiti samo ako vam je po toj kazni izdata opšta naredba koju će sprovesti stanica policije na čijoj teritoriji imate prebivalište. To znači da je za vama raspisana poternica“, navodi sudija Ristanović.

Ističe da visina iznosa novčane kazne ne utiče na to da li će poternica biti raspisana ili ne.

„To može biti novčana kazna i od 2.500, može od 100.000 dinara“, kaže sudija.

Navodi da se ovo odnosi i na kazne za parking, saobraćajne kazne, kazne za neplaćeni porez, ali i na kazne iz krivičnih postupaka.

„Apsolutno je nebitno koji dug imate prema nekom sudu, ukoliko taj dug niste platili u roku koji je ostavljen, ukoliko prekršajni nalog niste platili u roku od osam dana od dana kada vam je izdat, u polovini iznosa, vama će od strane suda ta kazna koja je preostala biti zamenjena u kaznu zatvora, ili u rad u javnom interesu, ili će biti prinudno naplaćena, a ako sud nikako ne može da dođe po vas, onda će biti izdata opšta naredba za raspisivanje poternice“, kaže sudija.

Sudija je objasnila da se u prekršajnom postupku kao glavna kazna, pored novčane i kazne zatvora, može izreći i rad u javnom interesu – ne kraći od 20 sati, niti duži od 360 sati.

„Mora da počiva na dobrovoljnosti, ali za njega ne može biti plaćena nikakva naknada. Obavljate poslove u toku dana ili vikendom, u određenom broju sati u društvenim preduzećima, bolnicama, školama, domovima kulture – tamo gde taj rad može biti koristan celoj društvenoj zajednici“, kaže sudija Ristanović.

Od toga da li je društveno koristan rad glavna ili alternativna sankcija – zavisi i da li se može zameniti za novčanu kaznu.

„Dugovanje možete platiti ako je to alternativna sankcija, ali ako je glavna kazna ne možete uplatiti novčanu kaznu. Osam sati rada u javnom interesu menja se u jedan dan zatvora“, kaže sudija.

Inače, sve kazne u prekršajnom postupku zastarevaju u roku od dve godine od dana pravosnažne odluke kojom je izrečena kazna.

(izvor: biznis.rs

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
0
smešno
Obožavam Obožavam
0
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
0
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend