-2
-2 points

Rejonizacija je pojam koji se, sasvim sigurno, mnogim roditeljima neće svideti, a reč je o jednom od instrumenata u Akcionom planu za pravedan upis učenika u osnovne škole koji je danas usvojila lokalna skupština.

Suština je u sledećem: „Kada upisujemo decu, mi kao roditelji bi trebalo da primenjujemo rejonizaciju, prema mestu prebivališta. Da upišemo školu gde nam je mesna zajednica, a ne da biramo neke elitne škole sa prekobrojnim učenicima“.

Ovo je danas za skupštinskom govornicom rekao član gradskog veća Goran Nestorović.

Istina je da mnogi roditelji danas, što nije bila retkost ni u prethodnim decenijama, za svoju decu biraju škole koje su znatno udaljenije od adrese na kojoj žive.

Razlozi za to mogu biti višestruki, od samog kvaliteta i uslova nastavnog procesa, pa sve do socijalnog okruženja.

Tako smo u Požarevcu došli do veoma popularnih i prenatrpanih škola u užem gradskom jezgru i nekih koje jedva mogu da sastave tri odeljenja jer nemaju dovoljno upisane dece.

ilustracija Pixabay

Inače, samo neprimenjivanje rejonizacije ima posledice ne samo po kvalitet nastave već i planiranje finansija. Nastavnici koji postaju tehnološki viškovi ili nemaju dovoljan fond časova, odlaze u prenatrpane škole koje imaju potrebu za angažovanjem dodatnog kadra, što zbog nepredviđenih  troškova dovodi do toga da su prinuđene da se obrate lokalnoj samoupravi za pokrivanje izdataka u toku godine.

Zbog toga imamo elitu među decom, nastavnike koji nemaju stalno zaposlenje i loše planiranje novca koje se odražava i na lokalni budžet.

Kako kaže Nestorović, primenom svih segmenata akcionog plana mi bismo tačno znali koliko dece imamo, kolike nam škole trebaju, koliki su kapaciteti i tako bismo rešavali sva pitanja.

Što se nastavnika i vaspitača tiče, kako Nestorović tvrdi, precizno se zna njihov broj u gradu.

Akcioni plan za pravedan upis, nastao je iz projekta u kome su bila samo tri grada u Srbiji. Pored Požarevca, to su Šabac i Prokuplje.

Draško Grujić iz Školske uprave objasnio je da su tri škole bile obuhvaćene ovim projektom (Sveti Sava, Dositej Obradović i Vuk Karadžić) i da je izrađena SWOT analiza kojom su definisane  je slabosti, snage, mogućnosti i pretnje u postizanju ciljeva pravednog upisa.

Jedna od slabosti je i zastarela rejonizacija koja je poslednji put doneta 1986.godine.

„Sada je napravljena nova“, rekao je Grujić i dodao da je u novi plan dodato još 150 ulica koje će pripadati određenim osnovnim školama.

„Tako da će taj plan reonizacije biti veoma pošten, ali uz saglasnost svih“, zaključio je on, naglasivši da će dokument pre usvajanja biti na javnoj raspravi.

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend