0

Direktor SEEPEX-a, berze električne energije, Miloš Mladenović rekao je da je cena električne energije na tržištima u kontinetalnoj Evropi danas prvi put prešla 600 evra po megavatsatu i da na to najviše utiču vrlo visoka cena gasa i loša hidrološka situacija na čitavom kontinentu.

"Referentnu cenu na tržištu određuje cena najskuplje proizvodnje, a trenutno su to gasne elektrane. Čuli smo da cena gasa takođe skače i trenutno iznosi oko 250 evra po megavat satu, što se preslikava na proizvodnju struje iz gasnih elektrana u vidu cene više od 500 evra po megavat satu", rekao je Mladenović za Tanjug.

On je napomenuo kako cenu struje određuje i visina ugljenične takse koja je, zbog ponovnog aktiviranja termolelektrana u Evropi, povećana za 20 evra, sa prethodnih 70 evra, na 90 evra po megavat satu.

Naglasio je da je dobro što je Srbija deo panevropskog tržišta električne energije, pa nam je ona dostupna, napomenuvši da je najskuplja energija ona koje nema.

Direktor SEEPEX-a je rekao da su u našem regionu tradicionalni prodavci električne energije Bugarska i Rumunija, koje imaju nuklearne i termo kapacitete.

On je, na pitanje da li se mogu ostvariti prognoze da cena struje na fjučers tržištima dostigne visinu od 1.000 evra po megavatsatu, rekao da bi to moglo da se desi zbog problema sa nuklearkama u Francuskoj

"Problemi sa nukleranim elektranama zaista utiču na ovoliki nivo cena u ostatku Evrope, tako da mi za poslednji kvartal ove i prvi kvartal naredne godine za naš region imamo prognoze na oko 650 evra, a za 2023. godinu na nivou od oko 580 evra. U Francuskoj ide i do nivoa od 1.000 evra, zbog pomeranja remonta nuklearnih elektrana i potencijalnih nestašica povezanih sa tim", objasnio je Mladenović.

O tome kako bi takva kretanja na tržištu mogla da utiču na cenu za krajnje potrošače u Srbiji, on je odgovorio da to zavisi od države.

"Cena za krajnje kupce je trenutno subvencionisana od države i kod nas i u regionu, jer je jasno da po ovim tržišnim cenama struja ne bi mogla da bude pristupačna potrošačima, tako da na cenu struje za stanovništvo i privredu utiče politika države i proizvodnog portfelja proizvođača, odnosno koliko su oni spremni da iz sopstvene proizvodnje pokriju potrebe kupaca za električnom energijom", naglasio je Mladenović.

Direktor srpske berze struje je naveo kako je kupovina električne energije po povoljnim uslovima od Azerbejdžana, koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, moguća zahvaljujući postojanju bilateralnog tržišta sa dugoročnim ugovorima zasnovanim na fjučersima.

Naglasio je da takvi ugovori štite učenike tržišta od dešavanja na SPOT tržištima sklonim velikim skokovima cena.

"Zbog nekih nedoumica u lokalnom finansijskom zakonodavstvu, EPS još uvek ne učestvuje na fjučers tržištima, ali su u toku određene konsultacije i nadam se da ćemo do kraja godine otkloniti te nedoumica, kakao bi EPS kao najvažniji domaći subjekt mogao da putem fjučers tržišta i hedžing ugovora optimizuje svoj snabdevački potrfelj", rekao je Mladenović.

(izvor RTV)

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
0
smešno
Obožavam Obožavam
0
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
0
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend