0

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije Grupa je u 2021. rapidno pogoršalo sve svoje bilansne pozicije u odnosu na 2020, a učešće u BDP-u zemlje je smanjeno sa 2,23 na 1,38 odsto, objavljeno je u novom broju časopisa MAT (Makroekonomske analize i trendovi), prenosi Dnevnik.

S obzirom, da se očekuje nastavak globalne energetske krize do kraja 2022. i u 2023, država i kompanija će morati da implementira niz reformskih mera, kako bi kompanija sa što manje gubitaka prebrodila energetsku krizu i stala na zdrave osnove, poručuju iz MAT-a.

U analizi MAT-a Efekti poslovanja EPS-a u 2021: Suočavanje sa posledicama nestrukturiranja, autora Edvarda Jakopina i Nataše Čokorilo, navodi se da je u tom periodu EPS smanjio i bruto dodatu vrednost (BDV) za 35 odsto.

Stručnjaci MAT-a navode i da je ukupan i poslovni rashod EPS-a dvostruko veći od ukupnog poslovnog prihoda.

Smanjen je kapital za 7,4 odsto, a gubitak je iznosio blizu 150 miliona evra, dok su obaveze dostigle tri milijarde evra, dok kumulirani gubitak iznosi 1,7 milijardi.

Tvrde da su performanse poslovanja JP EPS počele da se pogoršavaju još 2018, sa izuzetkom pandemijske 2020. godine, kao i da se neefikasno poslovanje opterećeno brojnim strukturnim problemima u kontinuitetu produbljuje.

Kompanija je u 2020, navodi MAT, ostvarila dobit od 91 milion evra (više od trećine su rezultanta kursnih razlika), ali je umesto da ode na investicije, polovina dobiti vraćena u budžet, a druga polovina usmerena na pokriće kumuliranih gubitaka.

Usled smanjenja proizvodnje u četvrtom kvartalu, rasta cena uvoza energeneta zbog globalne energetske krize u prvom kvartalu ove godine 2022. i shodno tome dodatnog zaduživanja.

MAT navodi i da kompanija posluje u negativnoj zoni, pošto je imala gubitak u četvrtom kvartalu 2021. od 117 miliona evra i u prvom kvartalu 2022. zabeležila rast gubitaka od 253 miliona evra.

Neto zarade u EPS-u su prosečno godišnje u periodu 2017-2020. realno rasle po stopi od 3,8 odsto, dok je kumulativan realni rast iznosio 15,1 odsto.

U odnosu na prosek Republike, zarade u EPS-u su u 2020. bile veće za 70 odsto, a 2021. za oko 50 odsto, navodi se u analizi MAT-a i poručuje da je rast neto zarada u EPS-u neophodno usaglasiti sa rastom produktivnosti.

Poručuju da su neophodni: finansijska konsolidacija poslovanja, korekcija cene električne energije uz primenu razrađenog socijalnog programa, investicije u modernizaciju i nove kapacitete, efikasnije korporativo upravljanje EPS-om i tranzicija EPS-a ka zelenoj ekonomiji.

Facebook Comments Box

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Ljuti me Ljuti me
0
Ljuti me
smešno smešno
0
smešno
Obožavam Obožavam
0
Obožavam
ne verujem ne verujem
0
ne verujem
strašno strašno
0
strašno
Pobednički Pobednički
0
Pobednički
zbunjen sam zbunjen sam
0
zbunjen sam
nepodnošljivo nepodnošljivo
0
nepodnošljivo
fino fino
0
fino
tuga tuga
0
tuga
zabavno zabavno
0
zabavno

0 Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend