0
1 share

Skupština Grada Požarevca usvojila je Plan generalne regulacije Požarevac 4. PGR-om je obuhvaćen prostor od blizu 888 hektara.

Na području se nalaze zatvor, groblje, čak tri deponije, buduća brza saobraćajnica, pruga, jedna osnovna škola, napušteno vojno vežbalište i jedno arheološko nalazište.

Novi putevi

Planom je predviđeno proširenje i rekonstrukcija obilaznice Požarevac-Veliko Gradište, odnosno izgradnje brze saobraćajnice petlja Požarevac-Golubac.

Planirana regulaciona širina državnog puta biće veća od 22 metra, sa dva kolovoza (širine po 8m) i po dve saobraćajne trake po smeru, razdelnim zelenim pojasom širine 3 metra i obostranim bankinama širine 3 metra.

Na predmetnom području je planirana rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih priključaka i raskrsnica sa ostalom saobraćajnom mrežom.

U Dunavskoj ulici umesto kružnog toka biće saobraćajni čvor, ulica Vojske Jugoslavije dobiće novu petlju (konačno funkcionalnu), a sa gradskog brda na brzu saobraćajnicu vozila će se priključivati na kružnom toku.

Kada je u pitanju glavni put kroz Zabelu, planirana je njegova rekonstrukcija (u granicama postojeće regulacije), tako da poprečni profil sadrži kolovoz najmanje širine 6 m, obostrani zeleni razdelni pojas širine 5 m, i trotoare najmanje širine od 3 m. Široka postojeća regulacija ove saobraćajnice omogućava, prilikom projektovanja, eventualnu preraspodelu elemenata poprečnog profila i uvođenje novih poput biciklističke staze, parking površina i slično.

Povezivanje Dunavske i Vojske Jugoslavije

Predviđeno je formiranje nove saobraćajnice koja bi sa postojećim saobraćajnicama činila prsten na pravcu između ulica Zmaj Jovina i Zabelska (Dunavska), Zabelske i Vojske Jugoslavije, Vojske Jugoslavije i puta za Veliko Gradište.

Generalnim urbanističkim planom predviđen je spoljni poluprsten dug oko 6 kilometra kojim čini vezu industrijske i Pećke, kao i unutrašnji poluprsten koji predstavlja vezu između ulice Đure Đakovića i Pećke.

Formiraće se i veza između ulica Rade Slobode i gradske obilaznice novom saobraćajnicom koja će da preseca unutrašnji spoljašnji poluprsten.

Skverovi, biciklističke staze

Skver kod Metkora predviđeno je da se uredi kao površina namenjena zadržavanju i odmoru stanovnika. Osim sanitarno–higijenskih potrebno je da ispuni i estetsko–dekorativne uslove. Ovde bi trebalo da se posade dekorativnije vrste listopadnog i četinarskog drveća i ukrasnog šiblja, urede travnjaci i postave kandelabri, klupe, kante za otpatke, dekorativni zastori i sl.).

Skver na uglu ulice Zmaj Jovine i Bate Bulića trebalo bi da se ozeleni pojedinačnim primercima dekorativnih vrsta  listopadnog i četinarskog drveća i ukrasnim šibljem.

Trasa bivše pruge uskog koloseka Dubravica-Požarevac planira se kao zeleni rekreativni koridor u kome je zabranjena izgradnja, sa pešačko-biciklističkim stazama i punktovima-odmorištima i  dečjim igralištima.

U granicama PGR „Požarevac 4“ biciklističke staze su planirane u koridoru Dunavske ulice, duž Rasadničke ulice i u delu nove saobraćajnice između produžetka Uzun Mirkove i produžetka ulice Nikole Markovića.

U koridoru Dunavske ulice (između ulice Zmaj Jovine, odnosno Veljka Vlahovića i ulice Nikole Markovića) biciklistička staza biće jednostrana, dvosmerna ukupne širine 2,5 m a dužine oko 1,27 km, duž Rasadničke ulice planirana je dvosmerana jednostrana staza širine 2 m i dužine oko 0,38 km, i u produžetku Uzun Mirkove ulice, u dužini od 0,23 km planirana je takođe dvosmerna jednostrana biciklistička staza.

Groblje

Planirano je proširenje groblja u pravcu severoistoka tako da obuhvati i lokaciju bivšeg vojnog kompleksa „Barutana“). Za ove intervencije u prostoru ingerencije će imati Javno komunalno preduzeće Komunalne službe Požarevac .

Planira se regulacija pristupne saobraćajnice i novi parking za posetioce južno od groblja.

Deponija i trensfer stanica

Transfer stanica „Metkor“ pored deponije biće  sabirnog tipa sa selekcijom otpada. Ona će prihvatati sve tokove otpada sa teritorije Grada, (iz sabirne stanice u Kostolcu, seoskih naselja Bare, Batovac, Beranje, Bradarac, Brežane, Bubušinac, Bratinac, Dragovac, Dubravica, Živica, Lučica, Kasidol, Maljurevac, Nabrđe, Poljana, Prugovo, Trnjane, i Ćirikovac). U njoj će se vršiti selekcija reciklabilnih materija na liniji za selekciju otpada, manuelno izdvajanje i priprema reciklabilnih materijala za dalji transport i reciklažu (baliranjem) i pretovar ostatka otpada u kontejnere i transport i odlaganje na regionalnu sanitarnu deponiju.  Transfer stanoca bi bila kapaciteta za 50.000 stanovnika sa linijom za manuelno izdvajanje otpada.

U oblasti tretmana komunalnog otpada predviđa se zatvaranje postojeće nesanitarne gradske deponije «Jeremino polje» i čišćenje svih divljih smetlišta sa područja grada, kao i preusmeravanje svih tokova otpada na planiranu regionalnu deponiju.

Škola

Planom je u Zabeli predviđeno formiranje kompleksa osnovne škole koja bi trebalo da bude organizovana za celodnevni rad sa školskom zgradom, dvorištem, otvorenim sportskim terenom, ekonomskim dvorištem, školskim vrtom i zelenim površinama.

Ostale detalje možete pogledati u PGR Požarevac 4 (veliki fajl/229MB)

Tekst je deo projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend