-1
-1 points

Koja god varijanta da bude izabrana od predloženih pet, obezbediće stabilnu proizvodnju električne energije, kao i toplotnu energiju za grejanje Kostolca, Požarevca i okolnih naselja

U toku je tender za analizu varijantnih rešenja grejanja Požarevca i Kostolca i oklonih naselja u svetlu rešavanja budućnosti blokova A1 i A2 u TE „Kostolac A“. Bilo koja varijanta da se prihvati, a koja će u tehnoekonomskom i poslovnom smislu biti najbolja za JP EPS, obezbediće kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom za grejanje Kostolca i Požarevca, saopštavaju iz TE-KO Kostolac.

Željko Ilić, v.d. direktora Direkcije za proizvodnju električne energije u ogranku TE-KO „Kostolac“, objašnjava da je analiza potrebna kako bi se pronašla najbolja ekološka rešenja za smanjenja korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije.

− Blokovi A1 i A2 u TE „Kostolac A“, snage od 100 MW i 210 MW, kao gorivo koriste lignit sa površinskog kopa Drmno. Blok A1 pušten je u pogon 1968. godine, a rekonstruisan je 2007, a blok A2 počeo je da radi 1980. godine. Oba bloka su tehnološki prilagođena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Pored proizvodnje električne energije, blokovi A1 i A2 proizvode i toplotnu energiju za daljinsko grejanje gradova Kostolca i Požarevca, a blok A1 i pomoćnu paru za start bloka A2 i blokova B1 i B2 u TE „Kostolac B“ kada su ovi blokovi isključeni s mreže. Blokovi u TE „Kostolac A“ redovno se održavaju u okviru planskih godišnjih remonta i imaju pouzdan rad na svojim nominalnim parametrima – kaže Ilić.

On ističe da je jedan od imperativa u poslovanju JP EPS dekarbonizacija elektroenergetskog sektora.

– Proizvodnju električne energije treba uskladiti s ciljevima Republike Srbije, koji će biti definisani u strateškim dokumentima Strategija energetike Republike Srbije i Nacionalni energetsko klimatski plan – NEKP, koji su u završnoj fazi izrade − napominje Ilić.

− U njima se predviđa da treba planirati smanjenje emisija CO 2 u sektoru proizvodnje električne energije i usklađivanje sa ciljevima EU. Ti ciljevi i nova strategija EPS-a okvirno će definisati obim i dinamiku smanjenja korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije, što može dovesti do odluke o gašenju blokova A1 i A2 u termoelektrani „Kostolac A“. Ovo je posebno važno sa stanovišta
proizvodnje toplotne energije za grejanje gradova Kostolac i Požarevac, jer u tom slučaju moramo obezbediti kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom za grejanje ovih gradova.

Odluka neće biti doneta bez analiza i sagledavanja svih mogućih varijanti, posebno jer se radi o važnim kapacitetima za grejanje gradova Požarevac i Kostolac, ali i tehnološkom kapacitetu koji proizvodi podsticajnu paru za kretanje drugih blokova.

− Zato je raspisana nabavka koja će utvrditi varijante projektnih rešenja i daće odgovore koja će varijanta u ogranku TE-KO „Kostolac“ tehnoekonomski i poslovno biti najbolja za JP EPS. U ovom trenutku ne možemo dati odgovore na cenu realizacije bilo koje varijante i na troškove proizvodnje i distribucije toplotne energije u TE-KO „Kostolac“. Naglašavam da koja god varijanta bude izabrana od predloženih pet, biće obezbeđen kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom i tehnološkom parom za start blokova u TE-KO „Kostolac“. Kada dobijemo tehnoekonomsku analizu, u razmatranje varijantnih predloga biće uključene, zajedno sa JP EPS, i uprave grada Požarevca i Kostolca, kao i drugi
činioci lokalne javnosti sa aspekta korisnika centralnog daljinskog grejanja − rekao je Ilić.

Imperativ – stabilna proizvodnja

Ilić je podsetio da se Srbija, kao i najveći broj zemalja u Evropi i svetu, sada nalazi u složenoj energetskoj situaciji zbog događaja u Ukrajini, koja uslovljava da se energetski sektori u svim zemljama pre svega bave obezbeđenjem potrebnog nivoa proizvodnje i sigurnošću snabdevanja električne energije.

− To ukazuje da i rad blokova u TE „Kostolac A“ moramo da podredimo toj situaciji. Naš imperativ je da obezbedimo stabilnu proizvodnju električne i toplotne energije − rekao je Ilić.

izvor/foto Energija Kostolac

Tekst je i sastavni deo projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend