0

Prvi podzemni kontejneri u Požarevcu staviće se u funkciju najverovatnije već od ovog petka, a njihovo pražnjenje krenuće od naredne nedelje, rekao je TE2 Media rukovodilac tehničkog sektora Komunalnih službi, Srđan Filipović.

Osim postavljanja podzemnih kontejnera Komunalne službe su u prethodnom periodu u potpunosti prešle na odnošenje komunalnog otpada vozilima sa sistemom sabijanja smeća, a u narednom u planu je da se uvećanjem broja kontejnera kod stambenih zgrada dinamika praženjena posuda uskladi sa lokalnom odlukom o komunalnom uređenju. 

Srđan Filipović, foto te2media/uu

Filipović kaže da je potpunim prelaskom na vozila sa kompaktovanjem otpada podignuta efikasnost.

„Ranije smo koristili vozila koja imaju odnos sabijanja smeća 1:4 i 1:5 i otvorena vozila. Sada koristimo isključivo vozila sa kompaktovanjem i radi se o dve vrste smećara zapremine 7 i oko 15 kubika“, navodi on.   

foto te2media/uu

Komunalne službe su tokom jula započele pilot projekat postavljanja podzemnih kontejnera, a Filipović kaže da se oslanjaju na iskustva drugih gradova koji su uveli ovaj sistem, kako bi  izbegli negativne strane ovog načina odlaganja smeća

„Oni su u Požarevcu postavljeni na nekoliko mesta u gusto naseljenim delovima grada sa ciljem da se zamene postojeći veliki  kontejneri od 5m3. Nadamo se dobroj reakciji građana, a uspostavili smo i saradnju sa upravnicima stambenih zgrada. Montiranje nadzemne konstrukcije i puštanje u pogon podzemnih kontejnera trebalo bi da počne koliko već u petak, dok bi u narednoj nedelji trebalo i da krene njihovo pražnjenje“, kaže on.

Navodi da je u planu da se kroz vreme uredi i dinamika iznošenja smeća koja bi u svim delovima grada, bez obzira da li je reč o individualnom ili kolektivnom stanovanju trebalo da bude ujednačena. 

„Odlukom o komunalnom uređenju predviđeno je da se komunalni otpod kod građana iznosi jednom sedmično. Mi taj ritam pratimo. Međutim, zbog nedostatka adekvatnog broja posuda za smeće, na mnogim mestima prinuđeni smo da iznosimo znatno učestalije. Imamo određene lokacija sa kojih smeće odnosimo dva, tri ili čak sedam puta nedeljno. Neke lokacije zahtevaju da se obilaze dva ili tri puta dnevno. To ukazuje da broj, odnosno zapremina posuda ne odgovara potrebama građana koji ih koriste“.

On kaže da je čitav sistem odnošenja projektovan na produkciji komunalnog otpada od 120 litara nedeljno po porodici sa tri, odnosno četiri člana. Problema ima kod kolektivnog stanovanja i oni se ogledaju u manjku broja posuda, ali i razumevanju građana da su oni u obavezi kao korisnici, po lokalnoj odluci koja se ne razlikuje od drugih gradova, da pribave posudu adekvatnu za prihvatanje i odvoženje komunalnog otpada.

„U saradnji sa profesionalnim upravnicima prikupili smo podatke o nedostajućim posudama. Zahvaljujući tim informacijima i našim operativnim saznanjima pokušaćemo da taj problem rešimo kroz vreme“, kaže Filipović. 

foto: arhiva te2media/uu

Inače, jedan kontejner od 1.100 litara trebalo bi da pokrije potrebe porodica u 7 do 9 stanova. Kako ističe mnogi ulazi imaju po 20 ili 30 stanova, a pritom nemaju adekvatan broj kontejnera. Filipović ističe da je cilj da se na svim lokacijama postepenim opremanjem dođe do nivoa iznošenja koje je predviđeno odlukom, a to je jednom sedmično.  


Tekst je nastao u okviru projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend