1
1 point

 Pored opremanja tri postojeća dubinska bunara na požarevačkom izvorištu pijaće vode, Vodovod u Požarevcu u narednom periodu krenuće u bušenje još 4 istražno-eksploataciona dubinska bunara na lokacijama Meminac i Ključ.

Očekivana dubina novih bunara je od 132 do 150 metara.

Posao je javnom nabavkom ugovoren sa preduzećem Georad iz Drmna za 72 miliona dinara, sa PDV-om. 

Sa dubinskim bunarima cilj je da u narednom periodu Grad Požarevac smanji zavisnost od sistema nalivnih bazena kojima se vode iz nižih dubinskih slojeva brane od nadiranja nitrata. 

Analize vode koja je otkrivena u većim dubinama 80-150 metara pokazale su njen izuzetan kvalitet koji se u odnosu na vodu iz nižih slojeva pre svega ogleda i u niskim sadržajima nitrata i „mekoći“ vode. 

Puštanjem u funkciju novih bunara, očekuje se da će se znatno popraviti kvalitet vode za piće, a Vodovod će biti u mogućnosti da sistema isključi problematične plitke bunare sa visokim sadržajem nitrata.

Ulaganjima u proširenje njihovog broja, cilj je da se pored poboljšanja kvaliteta popravi i izdašnost oba postrojenja (Meminac i Ključ) požarevačkog izvorišta, a samim tim obezbede dovoljne količine zdrave vode koja se isporučuje građanima. 

U toku je opremanje postojećih dubinskih bunara na Ključu (2) i Memincu (1), a isporuka pumpi očekuje se tokom novembra. Ovaj posao je ranije ugovoren sa firmom Group Protem iz Beograda.

Novi dubinski bunari nisu poslednji koji će se bušiti i opremati na požarevačkom vodoizvorištu. Njihov broj, međutim, zavisiće i od prostornih mogućnosti s obzirom da je nužno da postoji određena udaljenost između bušotina. 

ilustracija Pixabay

Tekst je nastao u okviru projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend