-2
-2 points

Analizu varijantnih rešenja grejanja Grada Požarevca u slučaju gašenja blokova TE Kostolac A trebalo bi da radi preduzeće Delta inženjering iz Beograda kome je još početkom oktobra dodeljen ugovor za taj posao.

Ova nabavka je rapisana krajem jula ove godine, a kao razlog za njeno pokretanje bila je navedena potreba za iznalaženjem adekvatnih rešenja u slučaju prestanka rada elektrane A locirane u samom Kostolcu, koja bi bila uslovljena povećanjem energetske efikasnosti, smanjenjem emisije štetnih gasova, odnosno smanjenjem korišćenja lignita.

U tom slučaju Požarevac, Kostolac i okolna seoska naselja ostala bi bez jedinog izvora snabdevanja toplotnom energijom za grejanje, a TE Kostolac B bez startne pare i mogućnosti startovanja blokova B1 i B2 u slučaju kada oba bloka nisu u radu.

U samoj dokumentaciji ove nabavke navedene su i konkretne varijante, njih ukupno pet.  


  • Varijanta 1: Rekonstrukcija postojećih kotlova K1 i K2 i pomoćnih postrojenja bloka TEKO A1 za proizvodnju toplotne energije za grejanje Požarevca, Kostolca, i okolnih sela i tehnološke pare za startovanje blokova TEKO B1 i B2.
  • Varijanta 2: Rekonstrukcija turbinskih postrojenja TEKO B1 i B2 za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije za grejanje Požarevca, Kostolca i okolnih sela, izgradnja pomoćne kotlarnice za startnu paru za ove blokove.
  • Varijanta 3: Izgradnja novih gasnih kotlova na lokaciji TEKO A, za potrebe obezbeđivanja toplotne energije za grejanje Požarevca, Kostolca i okolnih sela i tehnološke pare za startovanje blokova TEKO B1 i B2
  • Varijanta 4: Izgradnja kotlova na biomasu na lokaciji TEKO A, za potrebe obezbeđivanja toplotne energije za grejanje Požarevca, Kostolca i okolnih sela i pomoćne kotlarnice za tehnološku paru za startovanje blokova TEKO B1 i B2
  • Varijanta 5: Izgradnja nove kotlarnice na lokaciji TEKO A koja bi se sastojala od vrelovodnih kotlova za sagorevanje uglja za sistem daljinskog grejanja i parnog kotla na gas/gasno ulje ekstra lako za sistem daljinskog grejanja i potrebe starta blokova TEKO B.

Same varijante, ali i ono što je u međuvremenu u vezi ove teme izrečeno u javnosti, može da ukaže da EPS neće ostaviti Požarevac i Kostolac bez grejanja, odnosno da se takva varijanta (barem javno) ne razmatra.

EPS je u svom časopisu „Energija“ pre dva meseca objavio razgovor sa Željkom Ilićem, v.d. direktorom Direkcije za proizvodnju električne energije u ogranku TE-KO „Kostolac“.

Kako je navedeno u tom tekstu, koja god varijanta da bude izabrana od predloženih pet, obezbediće stabilnu proizvodnju električne energije, kao i toplotnu energiju za grejanje Kostolca, Požarevca i okolnih naselja.

Dakle, kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom za grejanje Kostolca i Požarevca ne bi trebalo da bude doveden u pitanje.

Prema Ilićevom objašnjenju, ova vrsta analiza potrebna je kako bi se pronašla najbolja ekološka rešenja za smanjenja korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije.

Naime, proizvodnju električne energije treba uskladiti s ciljevima Republike Srbije, koji će biti definisani strateškim dokumentima i planovima koji se nalaze u završnoj fazi izrade, a koji se odnose na smanjenje emisija CO2 u sektoru proizvodnje električne energije i usklađivanje sa ciljevima EU. 

Ti ciljevi i nova strategija EPS-a (dekarbonizacija elektroenergetskog sektora jedan je od imperativa) okvirno će definisati obim i dinamiku smanjenja korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije, što može da dovede do odluke o gašenju blokova A1 i A2 u termoelektrani „Kostolac A“. 

U takvim okolnostima kontinuitet u snabdevanju Požarevca i Kostolca zavisiće od alternative, odnosno varijantnog rešenja koje se pokaže najoptimalnijim.


  • Blokovi A1 i A2 u TE „Kostolac A“, snage od 100 MW i 210 MW, kao gorivo koriste lignit sa površinskog kopa Drmno. Blok A1 pušten je u pogon 1968.godine i rekonstruisan 2007.godine, dok je blok A2 počeo da radi 1980.godine. Oba bloka su tehnološki prilagođena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Blokovi A1 i A2 pored proizvodnje električne energije, proizvode i toplotnu energiju za daljinsko grejanje Požarevca i Kostolca, a blok A1 daje i pomoćnu paru za start bloka A2, kao blokova B1 i B2 u TE „Kostolac B“ kada su ovi blokovi isključeni.

Inače, nakon završene analize,  u razmatranje varijantni trebalo bi da zajedno sa EPS-om budu uključene lokalne uprave Požarevca i Kostolca, kao i celokupna javnost. Logična pretpostavka je da bi predmet analiza trebalo da budu mogućnosti unapređenja, ali i sama ekonomska isplativost jednog takvog sistema u odnosu na postojeći.

Tekst je nastao u okviru projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend