0

Poslanici Skupštine Srbije u četvrtak bi trebalo da se izjasne o predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke (KfW) i Republike Srbije za novu fazu programa vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradovima i opštinama srednje veličine.

Vrednost zajma iznosi 70 miliona evra, a sporazum je potpisan 22.novembra 2021.godine.

Prema Sporazumu o zajmu, ukupan iznos od 70 miliona biće raspoređen u dva dela, od kojih će država deo od 68,5 miliona evra preneti gradovima i opštinama i njihovim javnim komunalnim preduzećima zaduženim za upravljanje otpadnim vodama, dok će se deo od 1,5 miliona evra iskoristiti isključivo za finansiranje ekspertskih usluga za sprovođenje i poboljšanje mera infrastrukture otpadnih voda u opštinama učesnicama.

Sporazum je za Požarevac bitan jer je pored Jagodine, Kikinde, Pirota, Vršca, Trstenika i Smedereva, jedan od gradova koji će sredstva iskoristiti za unapređenje vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama, tačnije kada je reč o Požarevcu, za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, Grada Požarevca, Vodovoda i kanalizacije i Nemačke KfW banke ugovor o pristupanju ovom programu potpisali su 21.juna ove godine.

Time se Požarevac i zvanično našao u ovom sporazumu, čija vrednost sa ukupnim donacijama od oko 13 miliona evra dostiže vrednost od 83,5 miliona evra.

Kako je tada istakao direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji, Rudiger Hartman

to je nastavak finansiranja programa u kome je kroz ulaganja od preko 300 miliona evra u prethodnom periodu pokriveno 20 gradova i opština sa oko 1,6 miliona stanovnika.

Postrojenje u Požarevcu

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Požarevcu trebalo bi da se izgradi na lokaciji nekadašnjeg PPOV koje je prestalo sa radom i napušteno početkom devedesetih godina prošlog veka. Osnovni problem starog postrojenja koje je bilo u funkciji 30-ak godina, bio je projektovani kapacitet koji je zadovoljavao tadašnje potrebe nešto više od 20.000 stanovnika.

Za ovo postrojenje Grad i Vodovod imaju idejni projekat, dok se izrada glavnog projekta očekuje u narednim mesecima.

Ukupna vrednost projekta za grad Požarevac iznosi 18,2 miliona evra.

Požarevac je još 2019.godine ušao u pomenuti program i tada je već postojao gotov projekat za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, prilikom pregleda dokumentacije i snimanja situacije sa gradskom kanalizacijom taj dokument je odbačen i pristupilo se izradi novog za šta je u međuvrmenu sredstva obezbedilo resorno ministarstvo.

Novim projektom je postrojenje dimenzionirano za naselje od 77.000 stanovnika, dok je prethodno bilo projektovano za 60.000.

Kako je TE2 Media ranije rekao direktor Vodovoda i kanalizacije u Požarevcu, Aleksandar Dimitrijević, zahvaljujući izmenama, osim Požarevca, Lučice, Prugova i Poljane, na sistem će moći da se prikače i sela Dragovac i Živica.

Izgradnjom postrojenja obezbedio bi se ekološki i higijenski bezbedan tretmana otpadnih voda u skladu sa standardima Evropske unije i Srbije, kao i zaštita podzemnih i površinskih voda.

Nakon što Skupština Srbije usvoji zakon i usledi potpisivanje trilateralnog ugovora koji se odnosi na finansijska sredstva, trebalo bi očekivati otvaranje preeliminacionog tendera za kozorcijume koji će učestvovati u izgradnji i opremanju.

„Obaveza izabranog izvođača biće izrada kompletne dokumentacije, uključujući i projekata za građevinsku dozvolu, kao i izgradnja postrojenja“.

Dimitrijević je naveo i da će obaveze Grada Požarevca u ovom projektu biti obezbeđivanje priključaka na infrastrukturu. Predviđeno finansiranje se procenjuje na oko 300.000 evra.

„To se odnosi na vodovodnu mrežu, izgradnju pristupne saobraćajnice i povezivanje na elektromrežu. Trebalo da se izgradi oko 700m vodovodne mreže, oko 650m prenosne električne mreže, 700m asfaltnog puta, dok je obezbeđivanje optičkog kabla samo opcija.“

Za tehnologiju prečišćavanja otpadnih voda izabrana je najisplativija za Požarevac.

„Vodilo se računa o sveukupnim troškovima, uključujući operativne i troškove održavanja, koji bi na godišnjem nivou trebalo da koštaju oko 500.000 evra“, naveo je direktor Vodovoda.

Princip rada fabrike zasnivaće se na produženoj aeraciji. Na samom ulazu u postrojenje nalaziće se grube rešetke koje će prihvatati sav veći otpad. Dalje će se odvajati pesak i šljunak, odakle će se voda slivati u aeracione bazene gde se vrši biološko prečišćavanje otpadne vode duvaljkama kojima se ubacuje vazduh neophodan za biološke procese. Nakon toga voda će dospeva u taložnike (kružne bazene), gde će se vršiti obezvrednjavanje mulja koji će se u daljem procesu sušiti energijom dobijenom preko solarnih panela.

Trenutno postoje tri moguće varijante za deponovanje mulja:

Upućivanje na regionalnu deponiju gde se koristi za pokrivanje otpada
Spaljivanje u kostolačkim elektranama 
Upućivanje u cementaru u Popovcu (kod Paraćina)

Pre ispuštanja vode u brežanski kanal predviđeno je da se izvrši dezinfekcija UV lampama.

„Voda koja bude izlazila biće potpuno higijenski ispravna i bez mikroorganizama. Ideja u projektu je da prečišćenu vodu ljudi mogu da koriste za navodnjavanje bez ikakvih bojazni od zagađenja zemljišta“, navodi on.

U fabrici bi trebalo da radi 10 zaposlenih

U prvih godinu do godinu i po dana, konzorcijum koji će vršiti projektovanje i izgradnju, praktično će upravljati fabrikom i biće dužan da sprovede obuku zaposlenih.  Ta sredstva su, prema Dimitrijevićevim rečima, već planirana u okviru projekta.

Naknada za prečišćvanje i ispuštanje otpadnih voda 

Svi gradovi koji imaju postrojenja uveli su naknadu za prečišćavanje otpadnih voda, a obaveza JLS biće plaćanje naknade za ispuštanje otpadnih voda.

„Mi još nismo dobili to rešenje o nakndi, ali prema količini otpadne vode koja se izbaci kroz brežanski kanal u Veliku Moravu morali bi da platimo ogroman iznos. Deo te naknade moraće da se prelije na građane i privredu. Trebalo bi da se napomene da gradovi u kojima već funkcionišu postrojenja za prečišćavanje plaćaju 50% nižu naknadu“, rekao je direktor Vodovoda.

foto: te2media

Tekst je nastao u okviru projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend