0

Grejna sezona koja je u Požarevcu odloženo starotovala, u poslednja dva meseca protiče bez ozbiljnijih poremećaja. Osim par intervencija na delovima cevovoda, kvalitet isporuke energije u delu koji se odnosi na Toplifikaciju kao distributera odvija se u skladu sa predviđenom dinamikom i planovima, kaže v.d. direktora ovog preduzeća, Slaviša Stojković. 

Pripreme za početak grejne sezone protekle su u skladu sa planom, ali je zbog smanjenog broja izvršioca čitav proces morao da krene ranije. Sistem daljinskog grejanja Požarevca bio je pripremljen za tople probe 4. oktobra, dok je u tom trenutku start planiran u odnosu na vremenske uslove do 15.oktobra. 

Do odlaganja je došlo nakon preporuka sa viših instanci, a zarad ušteda energije, s obzirom na energetske izazove, a u skladu s povoljnim vremenskim prilikama. Grejanje je počelo 1.novembra, dok su u narednim danima otklanjani svi uočeni i prijavljeni problemi na instalacijama. 

Javno preduzeće „Toplifikacija“ je tokom godine realizovalo radove na zameni dotrajale toplovodne mreže na više lokacija u Požarevcu. 

Radilo se i na investicionom održavanju postojeće toplifikacione mreže i toplopredajnih stanica u ulicama Sime Simića, Čede Vasovića i Boška Vrebalova. Zamenjeni su dotrajali delovi prenosne toplovodne mreže dužine 234 metara, preko koje se grejanjem snabdeva desetak porodičnih objekata priključenih preko individulanih toplopredajnih stanica.

U dvorištu Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Požarevcu izvršena je zamena dotrajalih delova prenosne toplovodne mreže od 305 metara koja toplotnom energijom snabdeva zonsku toplopredajnu stanicu (TPS) „Okružni sud“.

Zamena dotrajalih delova prenosne toplovodne mreže obavljena je i u spoljašnjem krugu Kazneno – popravnog doma za žene u Požarevcu, u dužini od 325 metara, preko koje se snabdeva drugi deo ulice Moše Pijade. 

Zamena dotrajalih delova toplovoda obavljena je i u stambenom bloku „Đura” dužine od 230 metara koja grejanje doprema do zonskih toplopredajnih stanica „Đura Jakšić“ i „Vardarska 24“.

U zonskim toplopredajnim stanicama „Lipov lad“, kapaciteta 1,8 MW, „Vrtić Neven“ 2,5 MW i „Đura Jakšić“ 4,0 MW, izvršena je zamena dotrajale mašinske i elektro opreme kao i rekonstrukcija zonske toplopredajne stanice (ZTPS).

Zbog povećanja kapaciteta i dotrajalosti cevi, toplovodna mreža zamenjena je i u delu ulice do objekta Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“, uključujući i priključne toplovode za sve usputne TPS. Izvršena je zamena dotrajale prenosne toplovodne mreže na lokaciji „Madža“ u ulicama Šeste ličke, Save Jovanovića i Vladike Nikolaja Velimirovića u Požarevcu. Zamenjeni su dotrajali delovi sekundarne toplovodne mreže preko koje se toplotnom energijom iz zonske toplopredajne stanice OŠ „Dositej Obradović“ snabdeva Ekonomsko-trgovinska škola. 

U zonskim toplopredajnim stanicama „Palata Morava” kapaciteta 2,5 MW i „Dom penzionera” u Požarevcu od 1 MW, zamenjena je dotrajala mašinska i elektro oprema i rekonstruisane ZTPS.

Tokom ove godine trebalo je da se realizuju investicija na proširenju toplifikacione mreže u TPS „Nemanje Tomića 18”, kapaciteta 2,2 MW, a koja obuhvata Nemanje Tomića brojeve 2-22, Vojske Jugoslavije 16-24, Jelene Ćetković 1-33 i 2-10, Ivana Gorana Kovačića 1-13 i 2-10 i Bože Dimitrijevića 41-61. Izvođenjem radova stvorili bi se tehnički uslovi za priključenje 74 objekta na sistem daljinskog grejanja za narednu grejnu sezonu. Realizovane su javne nabavke za predizolovane cevi i armaturu za navedenu lokaciju. Nabavka mašinskih i građevinskih radova je u toku. Zbog podnetog zahteva za zaštitu prava ponuđača čeka se odluka Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača.

Bila je predviđena i izgradnja prenosne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom buduće toplopredajne stanice TPS „Izvorska 2“, kao i izgradnja objekta TPS sa pripadajućom mašinskom i elektro opremom. Radovi se odnose na postavljanje cevovoda kroz Izvorsku, prolaz ispod pruge i povezivanje sa TPS. Sprovedene su javne nabavke za predizolovane cevi i armaturu. U dva navrata je pokretana javna nabavka za mašinske i građevinske radove i oba puta dobijena je po jedna ponuda čija vrednost prevazilazila procenjenu cenu.

Rebalansom Plana poslovanja JP „Toplifikacija“ za ovu godinu predviđena je izgradnja prenosne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom buduće toplopredajne stanice TPS „Vojske Jugoslavije 114, izgradnja objekta TPS sa pripadajućom mašinskom i elektro opremom, kao i izradanja sekundarne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom objekata na zoni TPS „Vojske Jugoslavije 114”, kapaciteta 2,6 MW. Ova lokacija obuhvata Vojske Jugoslavije 76 – 130, Miloša Pocerca 10 – 56 i 11-19, Senjanin Ive 39-43, Ilije Birčanina 17-47 i 42-66. Izgradnjom bi se stvorili tehnički uslovi za priključenje 117 objekat na sistem daljinskog grejanja. Sprovedene su javne nabavke za predizolovane cevi i armaturu za lokaciju, za obezbeđivanje mašinskih i građevinskih radova na izgradnji TPS.

Prepumpna stanica za podizanje pritiska ključna za dalje širenje grejanja

U procesu distribucije grejanja do krajnjih kupaca već duži niz godina postoje problemi sa isporukom toplotne energije iz Kostolca, a koja se ogleda u neregulisanom protoku u delovima sistema u Požarevcu i Kostolcu.

Uzimajući u obzIr toplotni kapacitet priključenog konzuma u Požarevcu i Ćirikovcu, kao i Kostolca  sa okolnim selima, raspodela zapreminskog protoka zagrevnog fluida nije odgovarajuća, i to utiče na mrežu u Požarevcu.

Problem se samo delimično rešava povećanjem temperature u odnosu na proračunske vrednosti, što zbog temperaturnih ograničenja u sistemu može da se primenjuje samo u uslovima viših spoljašnjih temperatura. Kada spoljašnje temperature padnu značajno ispod nule, sa ovakvim neregulisanim protokom nije moguće ostvariti isporuku toplotne energije u punom kvalitetu kod svih priključenih kupaca. Održivo rešenje za ovaj problem je izgradnja i uključenje u rad prepumpne stanice za podizanje pritiska između Požarevca i Ćirikovca. Ovo postrojenje predviđeno je tehničkom dokumentacijom još 1987. godine. 

Inoviranje tehničke dokumentacije i izgradnja našli su se u srednjoročnom planu Toplifikacije 2019. godine. Međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava izgradnja je odložena do daljnjeg.

Objekat je i u novom srednjoročnom planu preduzeća.

Ukoliko bi se u nekom kraćem vremenskom periodu priključili na daljinski sistem grejanja Požarevca i okolnih naselja svi kupci kojima su za to stvoreni uslovi, a prepumpna stanica za podizanje pritiska se ne izgradi, ne bi bilo moguće obezbediti svima podjedanak kvalitet grejanja, a u nekim zonama grejanje čak ne bi bilo i moguće.

Izgradnja prepumpne stanice je ključna za pokrivanje svih delova grada i visinskih zona toplifikacionom mrežom, odnosno priključenje 5.000 do 6.000 individualnih stambenih objekata, kao i budućih poslovnih i objekata kolektivnog stanovanja.

V.d. direktora Toplifikacije, Slaviša Stojković svim korisnicima i građanima čestitao je nastupajuće praznike. 

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend