0

Zaposleni u državnom sektoru će od januarske plate, koja se isplaćuje u februaru 2023. godine, dobiti povećanje zarada od 12,5 odsto. Za zdravstvene radnike to znači da će specijalisti imati osnovnu platu 1.072 evra, diplomirani doktori medicine 918 evra, a medicinski tehničari sa četvrtim stepenom stručne spreme 568 evra, piše Nova ekonomija

Osnovice za obračun plata doktorima medicine, stomatologije, dentalne medicine, magistrima farmacije i medicinskim biohemičarima povećana je sa 4.252 dinara na 4.784 dinara.

Osnovica za plate medicinskih sestra i tehničara povećana je sa 4.526 na 5.092 dinara, a za ostale zaposlene sa 4.061 na 4.568,8 dinara.

Plate zdravstvenih radnika računaju se tako što se osnovice množe sa koeficijentima koji su određeni za grupe zdravstvenih radnika u skladu sa pozicijom na kojoj rade.

U platu zdravstvenih radnika uračunat je i korektivni koeficijent, koji se množi sa osnovicom i osnovnim koeficijentom i on zavisi od radnog učinka. Ovaj koeficijent obuhvaćen računicom Nove ekonomije.

Do 2019. godine osnovice za sve medicinske radnike su bile iste. Tada su medicinske sestre i tehničari dobili najveće povećanje zarada i zbog toga i dalje imaju veću osnovicu od lekara. Nemedicinski radnici imaju najmanju osnovicu.

Diplomirani doktori medicine, stomatolozi ili diplomirani farmaceuti i farmaceuti biohemičari će nakon povećanja imati osnovnu platu 107.877 dinara. Pre povećanja njihova osnovna mesečna zarada je bila 95.890 dinara.

Lekari specijalisti i drugi zdravstveni radnici koji obavljaju specijalističke poslove u kliničkim centrima ove godine će imati osnovnu platu 125.960 dinara. U toku 2022. godine njihova osnovna plata bila je 111.965 dinara.

Najveću osnovnu platu imaju subspecijalisti, primarijusi i specijalisti magistri koji rade u specijalističkoj delatnosti. Njihova osnovna plata će 2023. godine biti 140.264 dinara.

Medicinski tehničari i sestre koji rade sa hospitalizovanim bolesnicima i imaju četvrti stepen stručne spreme će nakon povećanja imati osnovnu platu 66.760 dinara.

Na osnovnu platu zdravstveni radnici mesečno dobijaju i dodatne naknade za dežurstva i noćni rad, a plata im ukupno može biti uvećana i zbog minulog rada, kao i ukoliko se nalaze na rukovodećim pozicijama.

Nemedicinski radnici, kao što su kuvari, vozači, daktilografi ili radnici obezbeđenja i protivpožarne zaštite, sa trećim stepenom stručne spreme po računici za izračuvanje plata trebalo bi da imaju osnovnu zaradu od 38.195 dinara. Međutim, kako je ova suma ispod minimalne zarade za većinu meseci ove godine, njima će se doplaćivati iznos do minimalca.

Nemedicinski radnici su 2022. godine imali mesečnu platu, računatu množenjem koeficijenta i osnovice, od 36.467 dinara, što je tada bilo iznad određene minimalne zarade.

Prethodne, 2021. godine, nemedcinskim radnicima u zdravstvu je takođe doplaćivano do minimalne zarade.

Do minimalne zarade doplaćivaće se i fizičkim radnicima, što je bio slučaj i 2022. godine.

(opširnije)

ilustracija: Pixabay

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend