0

Elektroprivreda Srbije zaključila je ugovor za izradu glavnog rudarskog projekta otvaranja ležišta Kostolac Zapad.

Ugovor je zaključen sa grupom ponuđača koju čine Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, Delta Inženjering i DMD Consulting, sa podizvođačem Delta preving, po ceni od 144 miliona dinara. 

Postoji čitav niz razloga za formiranje novog površinskog kopa. 

S obzirom na potrošnju, procenjuje se da su raspoložive eksploatacione rezerve na kopu “Drmno” sada oko 180 miliona tona uglja, pa se može zaključiti da kop raspolaže rezervama uglja za rad postojećih i novog bloka B3 do 2038/39. godine.

Uzimajući u obzir procenu raspoloživih rezervi uglja na kopu Drmno u ovom trenutku, kao i aktuelno produženje rada blokova Kostolac A, ali i dalje potrebe temoelektrane u Obrenovcu za ugljem iz Kostolačkog ugljenog basena koji je bolje kalorijske moći u odnosu na kolubarski, evidentno je da postojeće rezerve uglja sa kopa Drmno ne mogu da podmire sve te potrebe. 

Iz tog razloga nameće se potreba za otvaranjem novog površinskog kopa u okviru Kostolačkog ugljenog basena, pod nazivom Zapadni Kostolac, a koji bi se nalazio na području atara sela Dubravica, Batovac, Ostrovo i Petka.

Kostolački blokovi na lokaciji B su najsavremeniji u ekološkom pogledu u EPS-u i tehnički je opravdano obezbediti ugalj za njihov rad, uz potrebne revitalizacije u cilju produžetka veka njihovog trajanja.

Sa otvaranjem novog ležišta mogao bi se produžiti vek trajanja termoblokova B1 i B2 uz revitalizaciju, kao i novog bloka B3.

Imajuću u vidu sve veće probleme koji su prisutni u RB Kolubara zbog sve lošijeg kvaliteta uglja, kao i nedostatak potrebnih količina uglja za postojeće blokove u Obrenovcu, sa isporukom na nivou od 3 miliona tona uglja godišnje sa novog kopa Zapadni Kostolac, može obezbediti ugalj sa kvalitetom većim od 8.000 kJ/kg, čime bi se u znatnoj meri eliminisao najveći problem potrebnog kvaliteta i količine uglja za termoelektrane.  

Takođe, pored uglja, u ovom ležištu se nalaze i znatne količine kvalitetnog šljunka koji bi mogao da se eksploatiše i plasira na tržište. 

Otvaranje novog površinskog kopa bilo bi od velikog značaja ne samo za privredni razvoj ovog kraja već i ukupnu energetsku stabilnost Srbije.

(ilustracija Pixabay)

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend