0

Prema najavama iz Agencije za privredne registre (APR) uskoro će početi provera računovođa upisanih u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, kojima su privrednici dali vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja, piše Biznis.rs

Po navodima pojedinih računovođa, kao i uvek propisane su visoke kazne za privrednika koji sastavljanje finansijskih izveštaja poveri agenciji koja ne poseduje licencu i nije upisana u odgovarajući registar.

Novčanom kaznom od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup kazniće se pravno lice, a od 20.000 do 150.000 dinara platiće za privredni prestup odgovorno lice u pravnom licu. Takođe, kazne od 100.000 do 500.000 dinara predviđene su zakonom ukoliko propise prekrši preduzetnik.

Aleksandar Trifunović, poreski konsultant i vlasnik računovodstvene agencije TYB Consulting je rekao da počev od 1. januara 2023. godine računovodstvene agencije sa šifrom delatnosti 69.20 i koje pružaju usluge eksternim korisnicima, su u obavezi da budu upisane u registar pružalaca računovodstvenih usluga.

“Takođe, neophodno je da pružalac računovodstvenih usluga ima minimalno jednog zaposlenog na puno radno vreme sa odgovarajućim sertifikatom. Ukoliko je lice odgovorno za sastavljanje finansijskih izveštaja odabrano pod ‘pružalac računovodstvene usluge’ APR će vršiti proveru da li je to lice upisano u registar pružalaca računovodstvenih usluga, ukoliko nije Agencija za privredne registre će prilikom obrade takve izveštaje odabciti kao nepotpune”, objašnjava Trifunović.

Na pitanje šta provere Agencije za privredne registre znače za računovođe, on ističe da računovodstvene agencije koje nisu upisane u odgovarajući registar neće moći da predaju završne račune za 2022. godinu za svoje klijente.

“Ostavljena je mogućnost da ukoliko privrednik u svojoj kompaniji ima zaposleno lice, koje je odredio kao odgovorno lice za sastavljanje izveštaja, u tom slučaju nije potrebno da to lice ima odgovarajući sertifikat, niti je potreban upis u registar pružalaca računovodstvenih usluga. Doći ćemo u situaciju da agencija tokom cele godine vrši predmetna knjiženja i obračune, a da se kao odgovorno lice za sastavljanje finansijskih izveštaja pojavljuje direktor kompanije ili zaposleni u toj kompaniji, čime se urušava suština ovog zakona, a to je povećanje kvaliteta pružanja računovodstvenih usluga i tačnosti finansijskih izveštaja”, navodi poreski konsultant.

(naslovna ilustracija Pixabay)

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend