0

Cilj izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji je da se unapredi ta oblast, kako bi se zadržao trend rasta, jer je to privredna grana koja direktno utiče na još 22 privredne grane, kao i na povećanje BDP-a zemlje, izjavila je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva Aleksandra Damnjanović.

– Cilj izmene zakona je i praćenje novih trendova građevinskih materijala i izvođenja radova, kao i otklanjanje kolizionih odredbi sa drugim propisima, što bi trebalo da dovede do ujednačavanja prakse u postupanju – kazala je ona na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji u Privrednoj komori Srbije.

Dodala je da su ciljevi izmenjenog propisa i podizanje značaja prostornog planiranja i urbanizma, “jer je potrebno omogućiti da postoji planski dokument koji se direktno primenjuje i na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi i koji jedini garantuje zakonitu gradnju”.

– Vraća se u praksu i Agencija za prostorno planiranje Srbije, koja je bila ukinuta, a koja će se na sveobuhvatan i stručan način baviti svim releventnim pitanjima prostornog planiranja i urbanizma – kazala je ona i navela da će se deo ovlašćenja sa resornog ministarstva preneti na tu agenciju.

Izmene zakona, kako je dodala, predviđaju i uvođenje funkcije glavnog državnog urbaniste koji će koordinirati saradnju između svih učesnika u postupcima planiranja i urbanizma.

– Takođe, 70% teritorije svake jedinice lokalne samouprave mora biti pokriveno planskim dokumentom, na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi, odnosno plan koji se može direktno primeniti – rekla je Damnjanović.

Pokušaće se, kako je navela, najpre na velikim gradlištima, uspostavljanje sistema global view, a građevinski dnevnik će se ubuduće voditi u elektronskom obliku.

Naglasila je da će izmene zakona obeležiti i uvođenje elemenata zelene gradnje.

Damnjanović je kazala i kako je izmenama propisa predviđeno uvođenje obaveza da se prilikom svake kupoprodaje ili davanja u zakup nekretnine, prilkom notarske ili sudske overe, priloži sertifikat o energetskim svojstvima zgrade, poznat kao energetski pasoš, a građenima je dat prelazni rok od 10 godina da pribave taj dokument.

Ukazala je i da se izmenama zakona uvodi i termin elektromobilnost, pa će tako građevinari biti u obavezi da prilikom izgradnje pored parking ili garažnih mesta predvide i obavezna mesta za punjače za e-automobile.

Prema njenim rečima, biće pojačana zaštita prirodnih i kulturnih dobara, pa je tako, između ostalog, pored stručnog nadzora, za objekte koji su pod zaštom predviđen i konzervatorski nadzor.

Ona je kazala i da je izmenama zakona predviđeno da javna preduzeća bez naknade izvrše priključenje na postojeću infrasktrukturu, a te obaveze bi bili oslobođeni vlasnici objekata koji već koriste obnovljive izvore energije.

Objasnila je da su finansijske analize pokazale da bi trošak tih priključaka bio vrlo brzo nadoknađen kroz naplatu od većeg broja korisnika.

– Zakonom nije direktno predloženo ukidanje Zakona o konverziji uz naknadu, ali je rečeno koje ketegorije lica više nemaju obavezu da plate naknadu za pretvaranje prava korišćenja na građevinskom zemljištu u javnoj svojini u pravo svojine. Četiri kategorije će biti pod posebnim režimom i za nih nije predviđeno oslobađanje, to su zemljiradničke i stambene zadruge, društvena preduzeća, sportska društva i udruženja i sva lica koja na koje se primenjuju razni sporazumi o sukcesiji – precizirala je Damnjanović.

Ona je objasnila i da sportska društva i udruženja neće moći da pretvore pravo koriščenja u pravo svojine bez naknade sve do donošenja zakona kojim se sprovodi privatizacija u sportu.

Dodala je i da će biti predloženo ukidanje lex specialisa na izgradnju linijske infrastrukture od posebnog značaja za Srbiju.

Damnjanović je navela kako je umesto izrade novog zakona o planiranju i izgradnji, nakon razmatranja procenjeno da je trenutno bolje da se uradi 11. izmena zakona koji je donet 2009. godine, dok će svi podzakonski akti biti doneti u roku od 60 dana.

Prema njenim rečima, paralelno će se raditi i izmene drugih zakona poput Zakona o upisu u katastar, izmena Zakona o komunalnim delatnostima, kao i izmene pojedih odredbi Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada.

Damnjanović je precizirala da je trenutno aktivno više od 120.000 gradilišta u Srbiji.

(izvor eKapija, ilustracija Pixabay)

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend