0

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za tehničku kontrolu glavnog rudarskog projekta otvaranja ležišta Kostolac Zapad.

Izgradnja površinskog kopa Kostolac Zapad trebalo bi da se odvija u dve faze.

Prva faza bi obuhvatila nabavku nedostajuće opreme uključujući i drobilično postrojenje, kao i vodeni transport uglja, rekom Velikom Moravom, ka termoelektrani u Obrenovcu. Projektovani godišnji kapacitet iznosio bi 3.000.000 tona uglja uz dodatak i pripadajućih količina šljunka. Ugalj bi se plasirao za potrebe termoelektrana u Obrenovcu. Pre isporuke uglja termoelektranama u Obrenovcu vršilo bi se drobljenje uglja na određenu granulaciju na lokaciji kopa Zapadni Kostolac.

Druga faza obuhvatila bi postepeno uključivanje opreme sa kopa “Drmno” koja bi izlazila iz eksploatacije. Planirani prvi izlazak bagera iz proizvodnje sa PK Drmno je sa VI BTO sistema početkom 2033. godine (ili po potrebi tehnološki je moguće da završi sa otkopavanjem jalovine i ranije – početkom 2032. godine). 

Posle toga, svake naredne godine planirano je da iz rada izlazi po jedan BTO sistem (V BTO sistem 2034. godine, II BTO sistem 2035. godine i tako redom).

Sa izlaskom osnovne opreme sa kopa “Drmno” trebalo bi da se predvidi preuzimanje njegove proizvodnje uz transport rovnog uglja iz ležišta Zapadni Kostolac transportnim trakama, ka postojećim objektima na drobilani “Drmno”. Izdrobljeni ugalj bi se odlagao odnosno podizao sa tri deponijske linije koje su u radu.

Projektom bi trebalo da se predvidi i oko 200.000 tona rovnog uglja godišnje za industriju i široku potrošnju.

U ovoj fazi, pored količina uglja iz prve faze za snabdevanje termoelektrane u Obrenovcu, vršilo bi se i snabdevanje termoblokova na lokaciji “B” u Kostolcu.

Vrednost procenjena je na 18 miliona dinara, bez poreza. 

Rezerve Drmna dovoljne do 2039.

S obzirom na potrošnju, procenjuje se da su raspoložive eksploatacione rezerve na kopu “Drmno” sada oko 180 miliona tona uglja, pa se može zaključiti da kop raspolaže rezervama uglja za rad postojećih i novog bloka B3 do 2038/39. godine.

Uzimajući u obzir procenu raspoloživih rezervi uglja na kopu Drmno u ovom trenutku, kao i aktuelno produženje rada blokova Kostolac A, ali i dalje potrebe temoelektrane u Obrenovcu za ugljem iz Kostolačkog ugljenog basena koji je bolje kalorijske moći u odnosu na kolubarski, evidentno je da postojeće rezerve uglja sa kopa Drmno ne mogu da podmire sve te potrebe. 

Iz tog razloga nameće se potreba za otvaranjem novog površinskog kopa u okviru Kostolačkog ugljenog basena, pod nazivom Zapadni Kostolac.

Kostolački blokovi na lokaciji B su najsavremeniji u ekološkom pogledu u EPS-u i tehnički je opravdano obezbediti ugalj za njihov rad, uz potrebne revitalizacije u cilju produžetka veka njihovog trajanja.
Sa otvaranjem novog ležišta mogao bi se produžiti vek trajanja termoblokova B1 i B2 uz revitalizaciju, kao i novog bloka B3.

Eksploatacione rezerve ležišta Kostolac Zapad potvrđene na oko 280.000.000 tona. 

(ilustracija Pixabay)

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend