0

U Srbiji trenutno posluje 21 banka, a do kraja godine bi njihov broj mogao da se smanji za još dve, jer je najavljeno preuzimanje Eurobank Direktne od AIK banke, a pred NBS je u toku postupak pripajanja RBA banke a.d. Novi Sad, čime će ova banka prestati da postoji kao pravno lice, a Raiffeisen a.d. Beograd će preuzeti sva njena prava i obaveze.

Stručnjaci očekuju da se ukrupnjavanje nastavi, jer smatraju da bi optimalan broj banaka na tržištu poput našeg trebalo da bude oko 15, piše Euronews Srbija

Na kraju ove godine će, prema najavama bankara, na tržištu biti pet banaka manje nego na početku 2022. godine, jer su u međuvremenu vlasnike promenile ili su u toku promene i spajanje u Komercijalnoj, Direktnoj, Eurobanci, Sberbanci i RBA.

U 2001. godini u Saveznoj Republici Jugoslaviji poslovale su ukupno 84 banke, od kojih 74 u Republici Srbiji, što znači da je broj banaka u našoj zemlji, a u odnosu na današnji, smanjen za više od 50. 

U Narodnoj banci Srbije tvrde da ukrupnjavanjem banaka nije smanjen kvalitet usluga, iako klijenti sa svakom objavom o novom pripajanju strepe od poskupljenja bankarskih naknada i proizvoda. U protekle dve godine bilo je više “spajanja”, pa je tako u novembru 2021. godine Raiffeisen Banca preuzela Credi Agrikol banku. AIK banka je preuzela Sberbanku, a Eurobanka Direktnu banku. 

Stručnjaci ukazuju da, kada jedna banka stekne vlasništvo u drugoj i postane njen novi akcionar, i dalje ima ista prava i obaveze prema klijentima, koje je imala i pre promene vlasništva. Ugovori, koji su zaključeni do trenutka promene vlasništva, ne trpe nikakvu izmenu, tako da klijenti zadržavaju sva prava koja su ugovorena sa bankom.

NBS: Ukrupnjavanje doprinelo većoj efikasnosti i unapređenju kvaliteta

U proteklom periodu, došlo je do više promena u vlasničkoj strukturi banaka u Srbiji, koje su inicirane odlukom njihovih akcionara, dok NBS, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, nadzire takve promene i daje potrebne saglasnosti kada su ispunjeni propisani uslovi.

“Promene vlasničke strukture banaka u prethodnom periodu uglavnom su posledica situacija i promenjenih okolnosti na tržištima matičnih banaka, odnosno globalnih procesa ukrupnjavanja u okviru bankarskih grupacija”, kažu u NBS za Euronews Srbija.

Građane najviše zanima kako će dalje ukrupnjavanje banaka uticati na kvalitet usluge – da li se mogu očekivati lošiji uslovi za klijente i skuplje naknade. U NBS tvrde da smanjenje broja finansijskih ustanova ne znači i lošiji kvalitet usluge, niti manji izbor.

Iz NBS za Euronews Srbija kažu da, zahvaljujući regulatornim i nadzornim merama i aktivnostima, ukrupnjavanjem banaka u Srbiji nije smanjen kvalitet finansijskih usluga koje one pružaju građanima i privredi, već da je ukrupnjavanje doprinelo većoj efikasnosti i unapređenju kvaliteta proizvoda i usluga, kao i većoj otpornosti bankarskog sektora, a samim tim i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.

“Mogu se, takođe, identifikovati i promene vlasničke strukture usled težnje da se obezbedi optimalno tržišno pozicioniranje, što odražava dinamiku domaćeg tržišta i potvrđuje se ulaskom novih kredibilnih investitora. Visok stepen zainteresovanosti investitora za bankarski sektor Srbije predstavlja još jednu potvrdu ostvarenih rezultata i kredibiliteta bankarskog sektora, čemu su doprinele aktivnosti NBS kao supervizora i regulatora”, navode iz centralne banke.

U pogledu očekivanja za naredni period, iz NBS kažu da će proces konsolidacije u najvećoj meri zavisiti od individualnih odluka i poslovnih politika akcionara, a koje oni donose vodeći se zakonitostima jednog konkurentnog tržišta i svojim poslovnim interesima.

(ilustracija Požarevac/te2media)

Facebook Comments Box

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend