0

foto UU

Ukratko, ovo su neke od značajnijih investicija koje su se našle u budžetu nakon rebalansa koji je usvojen na sednici lokalne skupštine.

Za rekonstrukciju Galerije Milene Pavlović Barilli u ovoj godini je opredeljeno oko 66 miliona dinara, a za 2022.godinu 80 miliona dinara. Inače, Ministarstvo kulture i informisanja kroz program Gradovi u fokusu 2021. sufinansira prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje galerije sa 20 miliona dinara.

Grad namerava da kupi posebne celine zgrade finansijskih usluga Komercijalne banke i time pribavi u svojinu poslovni prostor za potrebe svojih službi, javnih preduzeća i ustanova. S obzirom da će postupak prodaje tek uslediti, za sada ne može da se govori o konačnoj ceni, a u budžetu su opredeljena sredstva od blizu 39 miliona dinara. 

Izgradnja atletskog stadiona u ovoj i narednoj godini trebalo bi da košta do 129 miliona dinara. 

Trafo stanica je nužna za funkcinisanje kompletne zgrade „nove“ bolnice u Požarevcu koja se uređuje kroz projekat prekogranične saradnje sa Rumunijom. Gradonačelnik je ponovio da će u osposobljenim delovima bolničke zgrade biti smešteni laboratorija, operacioni blok, opšta hirurgija i urologija i porodilište sa ginekologijom. Za opremanje trafo stanice je prema njegovim rečima opredeljeno 35 miliona dinara. 

Ne manje bitno je ulaganje u opremanje sistema za upravljanje otpadom nabavkom vozila i specijalnih kontejnera za odvoz otpada iz reciklažnog centra koji je u formiranju. Ukupno 101 milion dinara.

Tu je i izrada istražnih bušotina i bunara na izvorištu za šta je izdvojeno 37 miliona dinara. 

U budžetu više nema 102 miliona dinara za uspostavljanje gradskog prevoza, a nakon što je obustavljen tender za javno-privatno partnerstvo. 

foto UU

Opozicija oličena u DJB-RIIS Istok, između ostalog je kritikovala lokalnu upravu zbog situacije sa organizovanjem javnog prevoza i nespremnošću da učestvuje u konkursu Ministarstva energetike za energetsku efikasnost. 

Odbornik Slobodan Vasić je primetio da grad za asfaltiranje tri ulice u novoj industrijskoj zoni troši više novca nego što je zaradio od prodaje 30 ari zemjišta za sedam investitora. 

On je postavio i pitanje nadzora nad sredstvima koje se iz budžeta plaćaju za investicione radove izrazivši sumnju da pojedini izvođači angažuju radnike na crno. 

Takođe, opozicija je postavila pitanje Fabrike vode, a direktor Vodovoda je rekao da će za realizaciju takve investicije biti potrebno više godina, dodajuči da je nužno da se do realizacije takve investicije  obezbede dovoljne količine vode za piće. Otud i nove bušotine i bunari. 

Inače, direktor Aleksandar Dimitrijević je ponovio da je poremećaj kvaliteta vode kod bivše šećerane uzrokovan tehničkim kvarom koji je, kako je rekao, apsolutno moguć i nema nikakve veze sa snabdevanjem u gradu.

Opozicija je primetila i da gradu i dalje nedostaju novi vrtići jer je obuhvat dece na celodnevnom boravku niži od 70 odsto dečje populacije u gradu.

foto UU

S druge strane, gradonačelnik je između ostalog naveo da će uz sredstva za sufinansiranje od KfW banke uskoro biti rešeno pitanje prečišćavanja otpadnih voda. 

U pogledu unapređenja investicionog ambijenta istakao je pristupanje inicijativi proširenja Slobodne zone Smederevo na Grad Požarevac, o čemu će više biti reči u posebnoj vesti.

foto UU

Prepirke i optužbe nisu izostale ni nas ovoj sednici i uglavnom su se vodile na relacije DJB-RIIS Istok – gradonačelnik, uz često prekidanje opozicionih odbornika od strane predsednika skupštine i više izrečenih opomena. 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend