0

ilustracija Pixabay

Po novoj uredbi Vlade državno poljoprivredno zemljište lošijeg kvaliteta moći da se daje u zakup za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije, geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, ali i odlaganja jalovine i drugih štetnih materija, i to na period od 30 godina, saznaje "Blic".

Tu mogućnost će imati pravna i fizička lica i to putem javnog nadmetanja a da bi do državnih oranica mogli da dođu, moraće da ponude najmanje petostruki iznos prosečne cene zakupa po hektaru dok će najniža vrednsot za one koji žele da eksploatišu mineralne sirovine, biti tridestostruka. Pri tom, na korišćenje će se dati samo neobradivo poljoprivredno zemljište koje čine pašnjaci, trstici i močvare, a od obradivog zemljišta to se odnosi samo na njive i livade od šeste do osme katastarske klase. Drugim rečima, obradivo poljoprivredno zemljište od prve do pete katastarske klase ne može biti predmet korišćenja ali i ono koje je u procesu restitucije.

Istovremeno, definisani su i precizni uslovi ukoliko se državno zemljište daje u zakup za odlaganje štetnih materija po kojima se mora jasno uraditi projekat njegove sanacije nakon korišćenja, ali i da se unapred deponuje 30 posto potrebnih para da se vrati u prvobitno stanje.

Blicov izvor iz Nemanjine 11 kaže da će uslovi za dobijanje ovog zemljišta biti izuzetno strogi i da će u postupku davanja u zakup, pored lokalnih samouprava i Ministarstva poljoprivrede, biti uključene i institucije koje se bave zaštitom životne sredine.

"Uredbom se želelo da neke nedorečenosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu budu preciznije definisane, posebno u delu koji se odnosi na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta za objekte obnovljivih izvora energije odnosno vetroparkova i elektrana na sunčanu energiju. Jasnije su određeni i uslovi za eksploataciju mineralnih sirovina, posebno onih koji se odnose na obaveze investitora koji državne oranice lošijeg kvaliteta žele da koriste kao odlagališta jalovine i štenih materija. U tom delu država traži posebne garancije da će se zemljište nakon isteka roka korišćenja vrati u prvobitno stanje i istovremeno visokom cenom želi da obezbedi ozbiljne investitore u ovoj oblasti", navodi sagovornik.

On dodaje da država ovom uredbom stvara uslove i za veće prihode u budžetu, ali i povećanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije.

"Lokalne samouprave određuju koje će se zemljište dati u zakup uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede, a do njega pravno ili fizičko lice može doći javnim nadmetanjem. To pratično znači da onaj ko ponudi najveću cenu njemu će i pripasti", kaže Blicov izvor.

Inače, državno poljoprivredno zemljište može da se da na korišćenje po definisanim uslovima već od 17. jula i to samo za objekte određenih delatnosti koje su od značaja za Republiku Srbiju.

Iz Ministarstva poljoprivrede su potvrdili ova saznanja i naveli da donošenje ove uredbe ima višestruki značaj za državu.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend