0

detalj sa hipodroma (foto:UU/arhiva)

Pandemija koronavirusa snažno nas je pogodila kada su u pitanju sportska i kulturna dešavanja i uticala na to da značajno opadnu prihodi koje ostvarujemo od turističkih poseta. Jedna druga epidemija mogla bi dodatno da nam zakoplikuje situaciju i potencijalno ugrozi ergelu Ljubičevo i manifestaciju po kojoj je Požarevac najpoznatiji, a to su Ljubičevske konjičke igre.

Možda ste već čuli, a verovatnije je da niste, da je došlo do epidemije virusa konjskog herpesa (EHV), koji se krajem februara pojavio u Valensiji. Sada je to povezano sa još nekoliko slučajeva obolevanja grla u drugim državama.

Ova virusna infekcija pogađa isključivo konje. Iako se ne širi brzo, mogla bi da stvori ozbiljne probleme uzgajivačima konja i ergelama u Srbiji koji sa strepnjom prate razvoj situacije u Evropi i svetu. 

Prema poslednjim zvaničnim podacima od 28.marta koje ažurira Međunarodna federacija za konjički sport (FEI), od virusa EHV-1 do sada je uginulo ukupno 18 grla u Španiji, Nemačkoj i Belgiji. Po društvenim mrežama se procenjuje da je broj smrtnih slučajeva viši, ali to još uvek nije zvanično potvrđeno. 

EHV-1 je zvanično potvrđen u Belgiji, Danskoj, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Kataru, Slovačkoj, Švedskoj i Švajcarskoj. Sjedinjene države su nedavno prijavile prvi slučaj virusa na svojoj teritoriji. 

Međunarodni događaji su do 11.aprila otkazani u Austriji, Belgiji, Estoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugaliji, Slovačkoj, Španiji i Švedskoj. FIE je preporučila svim evropskim državama da proaktivno otkažu nacionalne dođaje tokom ovog perioda. 

Konjski virus herpesa je zarazna bolest koja pogađa konje. Iako postoji devet sojeva virusa, najčešće su prisutni konjski herpes virus-1 (EHV-1) i konjski virus herpesa-4 (EHV-4).

Trenutna epidemija u Evropi je soj EHV-1.

Konji koji su pogođeni mogu patiti od respiratornih bolesti, neuroloških bolesti i abortusa kod kobila. Mladunci su takođe izložena riziku i mogu da umru od zaraze.

Virus konjskog herpesa nalazi se u mnogim delovima sveta, a slučajevi i napadi mogu se videti u bilo koje doba godine.

Određeni sojevi virusa mogu izazvati ozbiljne bolesti kod konja, što može dovesti do toga da njihove štale budu stavljene u karantin na nekoliko nedelja, tako da konji ne mogu da putuju i ne mogu da se takmiče.

Virus konjskog herpesa može da se prenosi vazduhom sa konja na konja na udaljenost do pet metara. Konji se mogu da se zaraze i prenesu bolest u svojim štalama i prenesu virus na druge konje bliskim kontaktom i kašljanjem. Virus mogu da prenesu i na odeću i dvorišnu opremu ljudi koji rade sa zaraženim konjima. Prevoz konja takođe predstavlja rizik za prenos bolesti. Kamioni i prikolice u kojima su zaraženi konji putovali mogu da budu kontaminirani virusom i prenesu bolest na druge.

Klinički znaci virusa konjskog herpesa zavise od vrste virusa koja pogađa grla.

Konji koji pate od EHV-1 mogu razviti povišenu temperaturu, respiratorne bolesti kao što su kašalj i zapušenost disajnih puteva.

Neki konji mogu razviti neurološke znakove što dovodi do nedostatka koordinacije, slabosti, poteškoća pri mokrenju i defekaciji, kao i nesposobnosti da ustanu. Konji koji su teško pogođeni neurološkim oblikom bolesti u nekim slučajevima moraju da budu eutanazirani.

Virus je takođe čest uzrok pobačaja kod trudnih kobila i smrti kod ždrebadi. Zaraženi konji mogu da razviju komplikacije kao što su sekundarne bakterijske infekcije.

Klinički znaci se često vide u roku od približno 10 dana nakon kontakta sa virusom.

Stope oporavka od virusa konjskog herpesa su promenljive. Zavisi od težine kliničkih znakova i od toga da li je konj pretrpeo sekundarne infekcije. Vakcina portiv EHV-1 i EHV-4  ne štiti grla od neurološkog oblika bolesti. Međutim, može pomoći u smanjenju širenja virusa, njegovog prenošenja na druge konje i težine respiratornog oblika bolesti.

Otkako je 20. februara obavešten o slučajevima EHV-1 u Valensiji, Federacija je sprovela i koordinirala sprovođenje niza mera kako bi se širenje virusa zaustavilo. 

konj u ergeli Ljubičevo (foto: UU/arhiva)

U skladu sa obaveštenjima FEI, Savez za konjički sport Srbije preporučio je početkom marta vakcinaciju svih sportskih konja pod njegovom ingerencijom. 

Inače, kako je navedeno u izjašnjenju Uprave za veterinu, a u vezi zabrane prometa konja u Srbiji, rinopneumonitis konja se Zakonom o veterinarstvu ne tretira kao naročito opasna zarazna bolest, tako da se mere zabrane prometa konja, donete rešenjima veterinarskih inspektora, odnose se samo na gazdinstva i objekte za držanje konja gde je potvrđena, odnosno dijagnostikovana bolest. 

foto: UU/arhiva

Kako mi je rekao v.d.direktor „Ljubičeva“ Mirko Stojanović, on lično nema saznanja da su u Srbiji do sada zabeleženi slučajevi oboljevanja grla od konjskog herpesa koji su uzrokovani virusom EHV-1.

Problem je što vakcina u Srbiji trenutno nije odobrena i ne može da se nabavi zvaničnim kanalima, a Stojanović očekuje da bi u narednom periodu ovaj problem trebalo da bude prevaziđen. Takođe, naglašava da već godinama postoji procedura prijema grla u Ljubičevo koja podrazumeva i testiranje krvi na konjski herpes, tako da trenutno ne postoji bojazan da virus na taj način ušeta u ergelu. 

Međutim, kada konji počnu da putuju na takmičenja, situacija će postati vrlo neizvesna, a sezona trkačkih takmičenja u Srbiji počinje 18.aprila u Šapcu. 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend