0

Grad traži firmu koja će izraditi pomenuti planski dokument, a osnovni cilj je da kroz utvrđivanje pravila uređenja u većem obimu privuče strane ulagače, poveća izvoz, konkurentnost na tržištu i otvori nova radna mesta.

foto UU/arhiva

Planom detaljne regulacije bi trebalo da se predvide konkretna rešenja o faznom razvoju ove prostorne celine. Kroz plan bi naročito trebalo da se sagleda mogućnost razvoja industrije, na osnovu postojeće i planirane infrastrukture, postojećih objekata i neuređenog građevinskog zemljišta, kao i mogućih grana industrije koje su kompatibilne sa lokacijom i širim područjem Grada Požarevca.

Da bi navedeno moglo da se realizuje, neophodno je i da se dokumentom razgraniče površine javne namene od površina ostalih namena uz korigovanje postojećih uličnih koridora i formiranje novih, ali i definišu trase i kapaciteti za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu.

U okviru površina javne namene definisati Za izradu PDR-a iz budžeta Grad je spreman da plati do 5,2 miliona dinara, bez poreza. 

područje koje obuhvata PDR

Grad Požarevac je inače, u dva navrata 2015. i 2021.godine u svoje vlasništvo pribavio deo zemljišta i objekata na ovom području. 

Oko 22 hektara sa objektima kupljeno je pre šest godina za 298 miliona dinara, dok je 2021.godine 14 hektara pribavljeno za oko 69 miliona dinara. Kako je u aprilu ove godine objasnio gradonačelnik Saša Pavlović, Grad Požarevac imao je veliki interes da kupi ovo zemljište, iz razloga što se na pojedinim parcelama nalaze objekti koji su vlasništvu grada, dok su preostale pacele povezane sa zemljištem koje je gradsko. 

„Veliki deo zemljišta na ovoj lokaciji je u vlasništvu Republike Srbije i, u saradnji sa našim partnerima u Vladi Republike Srbije, možemo formirati ozbiljnu industrijsku zonu, dovoljno veliku da u narednih nekoliko godina zadovolji potrebe Grada Požarevca za otvaranjem novih proizvodnih pogona“, naveo je on.

Slobodna zona Smederevo u Požarevcu

Inače, na poslednjoj sednici skupštine Grada pokrenuta je inicijativa za proširenje Slobodne zone Smederevo na parcele u ovom području čija je ukupna površina oko 39 hektara . To je urađeno  nakon što je pismom o namerama preduzeće PKC Wiring System iz Smedereva iskazalo zainteresovanost za podizanjem i otvaranjem pogona u Požarevcu koji bi funkcionisali upravo u okviru slobodne zone. 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend