0

ilustracija: kalhh from Pixabay 

Ovo pokazuju podaci iz nacrta Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Požarevca za 2021.godinu za koji je gradsko veće oglasilo javnu raspravu od 16. do 23.juna.

Uporedni godišnji podaci po delatnostima ne pokazuju značajnija odstupanja u strukturi zaposlenih, osim u dva sektora – snabdevanju električnom energijom, gasom i parom i rudarstvu, i to tako što se broj zaposlenih u snabdevanju električnom energijom smanjio za oko 1.900 ljudi, a za približno isto toliko povećao u sektoru rudarstva.

Najviše ljudi u Požarevcu radilo je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravci motornih vozila, zatim u prerađivačkoj industriji i u zadravstvu i socijalnoj zaštiti.

U Kostolcu je najviše zaposlenih u rudarstvu, zatim u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom i prerađivačkoj industriji. 

Inače, od 2017.godine je evidentirano za 526 više zaposlenih. 

Prema podacima u nacrtu LAP-a za zapošljavanje, a na osnovu podataka APR-a, u Gradu Požarevcu funkcioniše 3.044 registrovana privredna subjekta, od čega je 2.326 preduzetnika i 718 privrednih društava. 

Nezaposleni

Na osnovu zvaničnih evidencija, „nezaposlenih koji traže zaposlenje“ u Gradu Požarevcu je na kraju 2020.godine bilo 3.485, od čega je više od 60 odsto žena. 

Inače, broj lica koje traže zaposlenje se u odnosu na 2017.godinu smanjio za čak 1.618.

Najveći broj među onima koji su na evidenciji ima između 40 i 44 godine, dok je mladih (ispod 30 godina) nešto manje od 30 odsto. 

Najbrojnije u čitavoj skupini na evidenciji su osobe bez kvalifikacije ili sa niskom kvalifikacijom. Nakon njih dolaze oni sa IV stepenom stručne spreme. 

Izazovi

Kako se, između ostalog, navodi u nacrtu LAP-a problem za mlade do 30 godina je nedostatak praktičnog iskustva za obavljanje konkretnih poslova koji poslodavci zahtevaju. 

Za dugoročno nezaposlene problem je udaljavanje od društvenih i poslovnih veza koje su potrebne za zaposlenje. Njihove veštine često su neodgovarajuće ili zastarele, što dovodi i do gubitka samopouzdanja. 

Kod Roma je uočeno da su često suočeni sa predrasudama, da imaju otklon prema izjašnjavanju u pogledu pripadnosti nacionalnoj manjini, da često poslovne odluke koje donose nisu usklađene sa njihovim položajem u smislu Obrazovanja, uslova rada, zarade i spremnosti za rad, te da neretko odustaju od poslova. 

Kod žena su uzroci nezaposlenosti u otežanim mogućnostima za staranje o drugim članovima porodice, nedovoljnom broju objekata za brigu o deci, smenskom radu, diskriminaciji u pogledu osnivanja porodice i ostvarivanja majčinstva. 

Nekvalifikovani i niskokvalifikovani nezaposleni se suočavaju sa nedostacima u znanju kako tražiti posao. Često se kao uzrok može naći i pristup loše plaćenim poslovima koji dovodi do oklevanja pri prihvatanju poslova.

Osobe za invaliditetom kao teže zapošljiva kategorija uzroke u nezaposlenosti nalazi pre svega u fizičkim preprekama za učešće na tržištu rada, a onda su tu i problemi usled nedostatka motivacije, radnog iskustva, posedovanja adekvatnog nivoa znanja, veština kvalifikacija i predrasude koje prate osobe sa invaliditetom u procesu rada.

Konkretne mere aktivne politike zapošljavanja u 2021.godini

Nacrt Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Požarevca za 2021. godinu, predviđa mere aktivne politike zapošljavanja. Te mere bi trebalo da se ostvare kroz program javnih radova, program stručne prakse, kao i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorija teže zapošljivih i subvencije za zapošljavanje kao podršku samozapošljavanju. 

Predlaže se da se u 2021. godini, sredstvima od 7 miliona dinara iz lokalnog budžeta  finansira program javnih radova kroz koji bi moglo da se uposli 37 lica. Programom stručne prakse za koji bi se izdvojilo 3 miliona dinara, trebalo bi da se obuhvati 10 lica.

Detaljnije u dokumentaciji koju je objavio Grad Požarevac uz obaveštenje o javnoj raspravi za nacrt LAP-a.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend