0

U sredu je održana 50. sednica Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Tokom sednice, predstavljeni su projekti koje je grad Požarevac realizovao u okviru Exchange programa EU.

Grad Požarevac spada u najuspešnije gradove kada je realizacija projekata sa SKGO u pitanju.
Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović kaže da su realizovani projekti u vrednosti od 400.000 €.

Jedan od važnih projekata odnosi se na upravljanje imovinom.

Do realizacije “Exchange 4” u Požarevcu nije bilo uspešnih pokušaja da se kompletna imovina popiše, uknjiži, da joj se odredi vrednost i unese u GIS bazu podataka. Kroz  “Exchange 4” i “Exchange 5” Grad Požarevac je uspeo da uknjiži skoro delokupnu imovinu koja je u njegovom vlasništvu koja se odnosi na 14.000 nepokretnosti koju predstavljaju objekti, parcele i putna mreža.

U okviru ovih projekata Požarevac je uspostavio jedinstvenu bazu nepokretnosti u javnoj svojini, a osnovni podaci i javno su dostupni na zvaničnom sajtu gradske uprave.

Pavlović kaže da je kroz “Exchange 5” uknjiženo preko 200 kilometara vodova vodovodne, kanalizacione i toplifikacione mreže, a koji ranije nisu mogli da budu uknjiženi zbog nerešenih imovino-pravnih odnosa. Tako su prikupljeni podaci za skoro 60 odsto celokupne komunalne mreže (voda, kanalizacija, grejanje).

Još jedna korist od “Exchange 5” je podrška u programskom budžetiranju, što je dovelo do unapređenja u određivanju prioriteta, efektivnosti i efikasnosti javne potrošnje.

“Ovo nam je omogućilo bolje upravljanje učinkom javne uprave, veću odgovornost korisnika budžeta, uspostavljanje snažnijih veza između godišnjeg budžeta, utvrđivanja prioritetnih rashoda i izdataka i sprovođenja javnih politika, ali i veću transparentnost potrošnje”, istakao je on.

Kroz “Exchange 6” Požarevcu je trenutno na raspolaganju stručna podrška za izradu Plana razvoja Grada za period do 2030.godine. Pavlović kaže da je podrška izuzetno značajna.

Među najvećim izazovima sa kojima se suočava Grad Požarevac po pitanju daljeg razvoja je smanjenje broja stanovnika i to je jedan od problema sa kojima se suočava većina gradova u Srbiji.

Pavlović smatra da se Grad Požarevac trenutno nalazi na prekretnici kada je dalji ubrzani razvoj uslovljen izgradnjom ključnih insfrastrukturnih objekata – regionalne deponije, sistema za prečišćavanje otpadnih voda, trafo polja Požarevac 2 i prepumpne stanice za toplifikaciju.

“Na ovim projektima se uveliko radi i Grad tu ima ključnu ulogu. Specifičnost Požarevca je u tome što je on ključan za razvoj energetskog sekotra u Srbiji, tako da se veliki deo teritorije grada nalazi u Planovima za razvoj kostolačkog ugljenog basena, koji je u nadležnosti Vlade i Grad nad time nema nadležnosti”, kaže gradonačelnik.

On dodaje da je cilj da se u narednom periodu reše ključni komunalni problemi u gradu, da građani imaju zdravu životnu sredinu i da Kostolac sa punim kapacitetom pomogne energetici Srbije.

(foto, arhiva te2media)

Tekst je deo projekta „Razvojni planovi – unapređenje komunalnih sistema i usluga u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Požarevca“ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi koji su izneti u medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je podržao njegovu realizaciju 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend