0

Ovaj pokret navodi da pozdravlja najavu preseljenja Vodovoda i kanalizacije i Komunalnih službi u nekadašnju zgradu Komercijalne banke, a kažu kako smatraju da je to delom i njihov uspeh.

ilustracija, Te2 Media

„Smatramo da je to, između ostalog, uspeh i naše organizacije i naše kampanje koja je trajala više od godinu i po dana, a u cilju raskida ugovora o zakupu koji je februara prethodne godine JKP Vodovod i kanalizacija zaključio sa vlasnikom zgrade u Dr Voje Dulića, izvršiteljem Markom Nikolićem. Reč je bila o ugovoru vrednosti veće od 164 miliona dinara na desetogodišnjem nivou i tada smo tvrdili da je za taj novac mogao biti pribavljen prostor u svojinu, koji će ostati trajno imovina preduzeća i Grada kao osnivača. Ova naša teza je kupovinom prostora „Komercijalne banke“ za iznos nešto veći od 70 miliona i dokazana“, piše u saopštenju. 

Preseljenje, međutim, otvara nova pitanja, a u pogledu sudbine ugovora o zakupu luksuznog prostora u Dr Voje Dulića, imajući u vidu da je JKP Vodovod i kanalizacija ovaj prostor zakupio na 10 godina i da kod takvih ugovora postoji obaveza naknade štete zbog preuranjenog raskidanja, navodi JIG. 

„Kao što smo ranije objavili, prema slovu samog ugovora koji imamo u posedu, ukoliko se zakup raskine u prve četiri godine, dužnost je zakupca da plati iznose zakupnina za sve četiri prve godine a zaključno sa 5.5.2024. godine. Dakle, sem što je već platio gotovo 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na ime dosadašnjeg zakupa, u slučaju selidbe će platiti još toliko, samo zato što prostor napušta pre roka. Na ovaj način zakupodavac dobija natrag prazan prostor na novo ustupanje ili korišćenje i sticanje novog profita ili zakupnina, a ostvaruje i pravo na takozvane “penale” kao da je zakupac još dodatne dve godine boravio u tom prostoru“.

Zbog svega navedenog udruženje pita da li je sporan ugovor o zakupu raskinut, da li su ove odredbe o penalima ostale na snazi i da li će preduzeće koje i samo ima brojne finansijske probleme i probleme u vodosnabdevanju grada morati da ih plati nakon sve štete koje je priredilo građanima i gradu svojim nedomaćinskim poslovanjem? Ukoliko je odgovor potvrdan, postavlja se pitanje iz kojih sredstava će biti plaćeni i da li će to opteretiti građane kroz račune za struju i druge namete, ili budžet grada kao osnivača? 

U JIG zaključuju da svega ovoga ne bi bilo, da je gradsko pravobranilaštvo pokrenulo pred sudom i na vreme tužbu za raskid ugovora o zakupu zbog prekomernog oštećenja.

ISPRAVKA SAOPŠTENJA KOJU JE NAKNADNO POSLALO JIG:

Pokret je naknadno poslao ispravku sopstvenog saopštenja koju prenosimo u celosti.  

Pokret Jasno i glasno obavestio je javnost o posledicama preseljenja javnih preduzeća – JP Komunalne službe i JKP Vodovod i kanalizacija u zgradu koju je Grad kupio, a koja je pripadala "Komercijalnoj banci" u iznosu nešto većem od sedamdeset miliona. Istovremeno smo obavestili javnost o mogućim novim aktima nedomaćinskog ponašanja i štete po budžet grada i javnih preduzeća. Obavestili smo javnost da je sporna sudbina ugovora o zakupu luksuznog prostora u ulici Voje Dulića, imajući u vidu da je JKP Vodovod i kanalizacija ovaj prostor zakupio na 10 godina,  a kod ugovora zaključenih na određeno vreme najčešće postoji obaveza naknade štete zbog preuranjenog raskidanja, ili isplata takozvanih "penala".  Sporni ugovor je tako predviđao  da je, ukoliko se zakup raskine u prve četiri godine, dužnost zakupca da plati iznose zakupnina za sve četiri prve godine, a zaključno sa 5.5.2024. godine. Međutim, izostavljanjem nule u pomenutom saopštenju, učinjena je značajna greška. Naime, u dosadašnjem periodu Vodovod je platio na ime zakupa oko 24.456.762,00 dinara, budući da je bio u zakupu oko 19 meseci, po mesečnoj zakupnini od 1.287.198,00 dinara. Imajući u vidu da je u slučaju  raskida u prve četiri godine dužan platiti iznose zakupnine za prve četiri godine, a da je isplatio iste za 19 meseci, ukupan dug ili šteta koji je po osnovu ugovora dužan da naknadi iznosi 37.328.742,00 dinara ili oko 313.686 EUR i to pored do sada plaćenih zakupnina. Navedena ispravka je ključna i velike važnosti, obzirom na okolnost da je naše prvobitno saopštenje iznelo podatak o desetostruko nižem iznosu, te smo odgovorni da navedeno ispravimo i prema građanima i prema medijima. Tek imajući u vidu navedenu korekciju, dolazimo do razmera ukupnog štetočinskog postupanja. Po osnovu samog ugovora, kao i onog što je plaćeno i što treba biti plaćeno, proizilazi da će po osnovu zakupa Vodovod platiti ukupan iznos od  61.785.504,00 dinara ili oko 528.081 EUR. Tako je u sadejstvu grada i javnog preduzeća istovremeno došlo do: štete po grad i Vodovod u navedenom iznosu, te do kupovine objekta "Komercijalne banke" za iznos samo nešto veći od navedenog, iako se adekvatan prostor mogao pribaviti u svojinu odmah, te tako izbeći troškovi zakupnine. I dalje ostaje pitanje za gradsku vlast kao osnivača i javno preduzeće da li su odredbe o penalima ostale na snazi ili su modifikovane, ili su pak ta sredstva isplaćena.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend