0

Postupak komasacije za katastarsku opštinu Požarevac nije okončan i predmeti razvrstani u 2.500 iskaza koji su izdvojeni i čuvaju se u posebnoj arhivi, navodi se u godišnjem izveštaju odeljenja za imovinsko-pravne poslove u Požarevcu.

Razlozi što nije okončana ova komasacija ogledaju se u tome što je delom izmenjen obuhvat komasacije. Takođe,  izvršen je povraćaj zemljišta na teret komasacije koja nije okončana, a sve ovo je doprinelo da nedostaje oko 500 hektara zemljišta za rešavanje u postupku komasacije.

Odeljenje u više puta pokušalo da sa Službom za katastar nepokretnosti Požarevac pokrene postupak izlaganja za određeni deo teritorije kao što je to bio slučaj sa komasacijom područja označenog kao Mlava-Mogila, ali to nije učinjeno s obzirom da ova služba zahteva da se za celu teritoriji katastarske opštine Požarevac donesu pravnosnažna rešenja. 

Ovakav zahtev ne može da se ispuni jer je određeni broj predmeta kod drugostepenog organa na odlučivanju, postoje premeti koji su izgubljeni, uništeni i nepotpuni, a bilo je i velikih promena u
vlasništvu na parcelama koje su u obuhvatu komasacije.

Komisija za komasaciju, kao skupštinsko radno telo, i ranijem periodu imala je probleme oko angažovanja lica iz oblasti geodezije, što uz već navedene okolnosti, dovodi do situacije da se još nisu stekli uslovi da se postupak komasaciji za katastarsku opštinu Požarevac okonča.


Opšti cilj komasacije je poboljšanje podele zemlje i raspolaganja nekretninama. Komasacija ima za cilj preraspodelu vlasništva i ukrupnjavanje zemljišnih parcela u cilju boljeg raspolaganja zemljištem. Komasacijom se olakšava postupak otkupa zemljišta za razvojne i investicione svrhe ili za bilo koji vid budućeg razvoja.

Održavanje katastra, odnosno katastarskih planova posle sprovedene komasacije zemljišta u nekoj katastarskoj opštini postaje puno jednostavnije, jer se znatno smanjuje broj katastarskih parcela. Razvojem sela omogućen je ravnomerniji razvoj državne teritorije i smanjene su migracije stanovništva iz sela u gradove. Pored unapređenja poljoprivredne proizvodnje pokreću se i druge delatnosti kao što su usluge, turizam, razvoj malih i srednjih proizvodnih preduzeća uz angažovanje neiskorišćenih potencijala seoske teritorije. Komasacija treba da stvori i uslove za trgovinu i zakup zemljišta, što bi svakako bilo veoma dobro za staračka domaćinstva koja nisu sposobna da ga obrađuju.


Odeljenje je tokom 2023. započelo postupak uvida u svaki iskaz za K.O. Požarevac, a radi utvrđivanja razloge nedonošenja rešenja ili razloga zbog čega rešenja nisu pravnosnažna, s ciljem otklanjanja nedostataka i stvaranja uslova za okončanja postupka komasacije za K.O. Požarevac

naslovna foto TE2

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend