0

Srbija i EPS nisu pogođeni aktuelnom energetskom krizom. Naši potrošači – građani i privreda imaju dovoljno električne energije jer se u Elektroprivredi predano radi više od pet godina. Srbija ne strepi od restrikcija, niti od poskupljenja, rekao je za portal Energija Balkana Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije.

„Osnov sigurnosti svake države čini jaka državna energetska kompanija. Nikako stvaranje ambijenta u kojoj se ta pozicija slabi i stvara zavisnost države od uvoza skupe struje. EPS zna šta radi, zna šta hoće i zna gde ide. EPS odgovorno sprovodi sve aktivnosti u interesu države i njenih građana, kroz sigurnost snabdevanja i cenovnu politiku u skladu sa instrukcijama vlade Srbije“, ističe prvi  čovek EPS-a.

ilustracija Pixabay

Govoreći o nastupajućoj zimi Grčić navodi da je, zahvaljujući dobrom planiranju i radu stručnjaka Elektroprivreda Srbije obezbedila sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom.

„Sistem EPS-a je na vreme pripremljen za zimsku sezonu. A aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku“, kategoričan je Grčić.

Cena struje za domaćinstva se neće menjati

„Cena struja za građane Srbije neće se menjati, iako je i u ovim uslovima najjeftinija u Evropi i regionu. Domaćinstva i mali potrošači ne treba da brinu“, kaže direktor EPS-a.

Aktuelna energetska kriza, zapravo, poskupljenje električne energije posebno pogađa evropsku privredu, ali se preliva i na Srbiju, gde je tržište, takođe, liberalizovano.

„Što se tiče privrede, od 2014. EPS posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača. Cene električne energije za kupce na komercijalnom tržištu određuju se u skladu sa kretanjima na berzama, ali i na osnovu drugih parametara. Mi u EPS-u razumemo potrebe privrede i to što svi oni traže od EPS niže cene. Ali, EPS ne sme da se ponaša diskriminatorski. Ugovaranjem povlašćene „damping“ cene sa privredom EPS bi druge snabdevače doveo u nepovoljniji položaj – kao učesnike na tržištu. Takvi ugovori su zabranjeni i ništavi. Kršili bismo Zakon o energetici. Na to bi sigurno reagovala Komisija za zaštitu konkurencije. I, opet bismo bili krivci“, konstatuje Grčić.

Termoelektrane nužne: Neće biti ugašena termoelektrana Kostolac A

Komentarišući da je aktuelna energetska kriza, „dokazala da Srbija mora da ima termo kapacitete, uz sve ekološke standarde, kao i to da obnovljivi izvori energije ne mogu dati stabilnost sistemu“ Grčić podseća da su mnogi ranije nameravali da zatvaraju rudnike i termoelektrane.

„Kovali su planove da Srbija ostane bez struje. Ali, zaustavio ih je Aleksandar Vučić i zato sada Srbija ima dovoljno električne energije. Zahvaljujući podršci i zalaganju predsednika Srbije neće biti ugašeni blokovi A1 i A2 u TENT A, neće biti ugašena termoelektrana Kostolac A. Bio je plan da se ovi blokovi ugase najkasnije 2023. Srećom to nije dozvoljeno. Spasili smo time i desetine hiljada radnih mesta, ne samo u EPS-u, već i u svim firmama koje sarađuju sa nama“, ističe direktor EPS-a.

Ukazujući da samo ova četiri bloka godišnje proizvode četiri teravata struje i sa 660 megavata snage dnevno proizvedu oko 15 GWh Grčić kaže: „To je oko 2,2 miliona evra dnevnog prihoda uz trenutnu prosečnu cenu na berzi od oko 150 evra po MWh. Odnosno oko 1,5 miliona evra profita dnevno“.

Uz očekivanja da će energetska kriza potrajati, odluka da se ovi blokovi revitalizuju još više je, prema Grčićevim rečima opravdana i logična.

„Sa odlukom da se ova četiri bloka ugase, već u 2024. EPS bi imao prihod manji za oko 290 miliona evra. To dovoljno govori o tome koliko je predsednik bio u pravu, a koliko su bile zle  namere onih koji su planirali gašenja rudnika i termoelektrana. Pre pet godina investicije u EPS su stajale. Ništa se nije radilo. Sve je bilo u fiokama. Skoro svaki projekat je bio problematičan. Zasukali smo rukave, krenuli su pregovori i počeo je rad. Ni to ne bismo pokrenuli bez podrške predsednika Srbije, jer smo velike probleme rešili samo njegovom odlučnošću i zalaganjem“, ističe prvi čovek EPS-a.

Objašnjava, takođe, da se energetski kapaciteti grade mnogo duže nego bilo koji drugi, jer pre same gradnje treba obezbediti obimnu dokumentaciju, projekt, dozvole. Pripreme traju često duže nego sama gradnja.

„Projekat odsumporavanja u TENT A je stajao kao mrtvo slovo. A sada je u finišu izgradnje. Završili smo odsumporavanje u Kostolcu B i to postrojenje sada radi. Godinama kao da je čekalo samo od sebe da se izgradi. Pokrenuli smo izgradnju sistema za odsumporavanje i u TENT B. Samo u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektranama investira se ukupno oko 610 miliona evra“, kaže Grčić.

EPS gradi i nove kapacitete

 Planirane investicije vredne su 2,5 milijarde evra. Time EPS instalisanu snagu proizvodnih kapaciteta povećava za 2.400 megavata i godišnju proizvodnju električne energije za 7 teravata.

„Pomenuću samo najvažnije. Sada konačno napreduje i izgradnja bloka B3 u TE Kostolac B, vrednog 542 miliona evra. Kapaciteta ovog bloka je 350 megavata. A na njega čekamo više godina. Biće to moderan blok, koji će ispunjavati sve evropske ekološke norme. Na tom principu planirana je i gradnja  termoelektrane Kolubara B, snage 354 MW. Vrednost ove investicije je 395 miliona evra. Oni koji osporavaju ovaj projekat ili su neznalice ili su zlonamerni. Trećeg nema“, kaže Grčić.

Zelena energija

EPS po Grčićevim rečima insistira i na povećanju udela proizvodnje iz OIE. Ali, preduslov za njihovu integraciju je stabilan sistem, koji može da obezbedi sigurnost snabdevanja.

„Naš hidro portfolio biće ojačan. Analiziramo izgradnju nove, reverzibilne hidroelektrane Bistrica, čija će snaga biti oko 670 megavata. Ona bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za priključenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju. Od preostalog hidropotencijala u Srbiji, EPS radi na projektima na rekama Ibar i Velika Morava“, nabraja Grčić ističući da se ne zanemaruju ni vetar i sunce.

Kako kaže, „EPS nije protiv zelene energije, kako neki žele da predstave. Naprotiv. Radimo i na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata. Koristićemo zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana. U pripremi su solarne elektrane Petka i Srednje kostolačko ostrvo u Kostolcu. Plan je da do 2030. godine imamo nove solarne kapacitete snage 240 megavata i nove vetro kapacitete snage 100 megavata“.

Čitav tekst na Energija Balkana

Izvor: Energija Balkana, Jelica Putniković

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend