1
1 share, 1 point

Namera je da se prostoru trga da urban arhitektonski izraz, a koji se oslanja na idejno rešenje uređenja izrađeno od strane Službe glavnog urbaniste Grada Požarevca.

Prostor bi trebalo da se projektuje kao savremen, maksimalno funkcionalan i racionalan, kako u periodu izgradnje, tako i u periodu eksploatacije, vodeći računa o objektima koji ga okružuju.

Predviđeno je da se projektom predvidi način popločavanja, postavljanje urbane oprema što se odnosi na igralište, klupe, korpe za otpatke i drugo, kao i  pristupačnost platou. 

Takođe, trebalo bi da se preispita potreba projektovanja skulptorskih intervencija. Na poziciji nove zone dečijeg igrališta trenutno se nalazi neadekvatno pozicionirana bista Radomiru Vujoviću, za koju je potrebno predvideti izmeštanje na novu lokaciju. 

Dečije igralište bi trebalo da se planirati u svemu prema Idejnom rešenju, a u skladu sa normativima
određenim Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta, sa ugradnjom kvalitetnih i trajnih materijala i opreme otporne na atmosferske uslove, UV zračenje i druge uslove korišćenja iste.

Deo projekta je i rasveta trga, koja bi trebalo da se unapredi.

FONTANA

Prilikom projktovanja trebalo bi da se predvidi fontana koja se sastoji od slobodnostojećeg zida obloženog granitom na kom s nalaze tri hromirana ispusta (jedan široki prema ulici i dva uža prema
unutrašnjosti bloka) preko kojih se voda sliva u plitak bazen sa slivnikom. U fontanu bi trebalo da bude ugrađena dekorativna LED rasveta.

Na lokaciji se preporučuje planiranje lišćarskog drveća, u produžetku započetog drvoreda crvenog javora na regulaciji sa saobraćajnom površinom. U osi pasaža koji vodi ka unutrašnjem bloku takođe planirati drvored. Prilikom projektovanja voditi računa o postojećim instalacijama, mogućnostima za izmeštanje, izboru vrsta sadnog materijala u odnosu na položaj, osunčanost i druge uslove. Žbunasto rastinje i pokrivače tla koristiti u žardinjerama i na zelenoj površini, ostvarujući jak koloristički efekat, dinamiku formi u kombinaciji sa ambijentalnom radvetom. Vrste moraju biti praktične za negovanje i otporne na sušu, niske temperature, kao i na vlagu.

Nove žardinjere bi formom trebalo da budu uklopljene u prostor (prema Idejnom rešenju), sa drenažom i dovoljnom količinom zemlje, koja će omogućiti pravilan razvoj sadnica.

Uvidom u idejni projekat, predviđeno je ukidanje pristupa vozilima pasažu. Plato bi trebalo da bude jedinstvena celina. 

Procenja vrednost izrade kompletne dokumentacije je oko 4,2 miliona dinara, sa porezima. 

ilustracije iz idejnog rešenja

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend