0
1 share

Javna prezentacija urbanističkog projekta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu počela je danas i traje do 13.novembra. 

Za ovaj projekat su međuržavnim sporazumom odobrena sredstva iz zajma Nemačke razvojne banke (KfW).

Urbanistički projekat je  izrađen od strane „SOUR INŽENjERING 2017“ iz Sremskih Karlovaca.

Nosilac urbanističkog projekta je Grad Požarevac, a naručilac JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac.

Predračunska vrednost izgradnje postrojenja koje će imati kukupno 23 objekta je 1.963.758.950 dinara (nešto manje od 17 miliona evra). 

Kakvo postrojenje bi Požarevac trebalo da dobije?

Projektovani kapacitet za PPOV Požarevac iznosi 77.000 stanovnika. Ovaj kapacitet biće dovoljan da pokrije sve potrebe do 2041. godine. S obzirom na to da ukupan trend opterećenja predviđa nisku stopu rasta, ovaj kapacitet će najverovatnije biti dovoljan čak i za godine posle 2041. godine.

Lokacija postrojenja će biti na parceli koja je u državnoj svojini. Na navedenoj parceli nalaze se objekti nekadašnjeg PPOV-a, čiji objekti, osim crpne stanice, nisu u funkciji već 30 godina i biće uklonjeni. 

Kanalizacioni sistem

Požarevac ima separatni kanalizacioni sistem dužine 155 km, cevi su uglavnom od PVC i betona. Postoji samo jedno mesto ispusta, a to je dovodna crpna stanica na napuštenom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV). Neprečišćena otpadna voda ispušta se u Brežanski kanal koji se zatim nakon 8 km uliva u Veliku Moravu. Stopa priključenosti iznosi 68%. Sistem kišne kanalizacije dužine 30 km nije u potpunosti razvijen i pokriva manje od 50% područja grada.

Postojeće PPOV – nije u funkciji

Postoje ostaci PPOV u Požarevcu, koje je izgrađeno početkom 1960-ih. U poslednjih 30 godina svi objekti PPOV-a sem ulazne crpne stanice nisu u funkciji. Zbog nedostatka održavanja, sva oprema i konstrukcije su u stanju koji se ne može popraviti i vode se neprečišćene ispuštaju u Brežanski kanal.  

Sastav otpadnih voda 

Domaće upotreblјene vode sadrže različite mineralne i organske materije koje potiču od: lјudskih i životinjskih ekskremenata, koji sadrže veliku količinu organskih materija podložnih trulјenju i veoma veliki broj bakterija među kojima može biti i patogenih; vode od pranja namirnica, čišćenja, pranja odeće, kupanja. 

Sve koncentracije teških metala (Cr, Zn, Cu, Cd, Ni, Hg) u otpadnim vodama su generalno vrlo niske i neće imati negativan uticaj na rad biološkog sistema.

Prečišćavanje vode

Kako bi se kvalitet efluenta doveo do zahtevanog, prečišćavanje sirove otpadne vode sastojaće se iz nekoliko vrsta tretmana: mehaničkog, biološkog, tercijarnog i dezinfekcije. U toku prečišćavanja vode, nastaju razni sporedni proizvodi (pesak, ulјa i masti, raznovrstan fizički otpad, mulј), koji se takođe moraju tretirati kako bi se doveli do pogodnog stanja za odlaganje na deponije ili u druge svrhe.

Prvi u nizu jemehanički predtretman, kojim se prvenstveno uklanja fizički otpad i to pomoću grubih rešetki i finih rešetki za otpad, kako bi se zaštitile pumpe i ostali uređaji. Zatim ide aerisani peskolov-mastolov, u kom se uklanjaju pesak, šlјunak i masnoće. Na postrojenju se tretira i sadržaj septičkih jama, koji prvo prolazi kroz finu rešetku u sklopu uređaja za prijem septike. 

U ovom stepenu procesa nastaje čvrsti otpadni materijal koji se sakuplјa na rešetkama (grube rešetke, fine rešetke, fina rešetka uređaja za prijem septike), pesak i sedimentne materije koje se izdvajaju na dnu peskolova i masti, plivajuće materije i ulјa koji se sakuplјaju na površini vode u peskolovu.

Čvrsti otpaci sa rešetki se ispiraju, presuju u kompakteru i odlažu u kontejnere, odakle se odvoze na sanitarnu deponiju. Pesak i ostale sedimentne materije iz peskolova se peru vodom u klasireru peska i odlažu u kontejner, a zatim se odvoze sa postrojenja. Mogu se dalјe koristiti kao materijal za nasipanje ili kao građevinski materijal. 

Masti, plivajuće materije i ulјa koji se sakuplјaju na površini vode u peskolovu izdvajaju se u posebne kante. Dalјi tretman podrazumeva spalјivanje ili rafinaciju. Otpad će se čuvati u hermetički zatvorenim, nepropusnim i obeleženim posudama, na definisanom i obeleženom mestu u kompleksu do ustupanja Sakupljaču koji poseduje Dozvolu za upravljanje opasnim otpadom, uz evidenciju i Dokument o kretanju opasnog otpada.

U objektima ulazne crpne stanice i peskolova sa mastolovom, dolazi do emisije neprijatnih jakih mirisa koji potiču od vodonik-sulfida, merkaptana i sl. U svrhu neutralizacije predviđen je biofilter sa predskruberom. 

Biološki tretman podrazumeva uklanjanje organskog zagađenja iz otpadnih voda, postupkom sa niskoopterećenim aktivnim mulјem i produženom aeracijom. Sastavni element sekundarnog tretmana je i finalni taložnik, u kome se nastala biomasa taloži, a prečišćena voda preliva u sabirnu komoru za efluent. Predviđen je sistem sa recirkulacijom, tako da postoji povratni tok mulja iz finalnih taložnika u raspodelnu komoru aeracionih bazena.  

U ovom stepenu procesa nastaje višak aktivnog mulja, koji je aerobno stabilizovan, ali dosta voluminozan. Stoga je predviđen tretman mulja, kako bi se on sveo na manju zapreminu i oblik pogodan za dalje korišćenje. 

Tercijerno prečišćavanje je prečišćavanje otpadnih voda postupkom kojim se uz sekundarno prečišćavanje dodatno uklanja fosfor i azot. U procesu biološkog tretmana je obezbeđeno smanjenje sadržaja azota usled kontrolisanog procesa naizmenične nitrifikacije i denitrifikacije, kao i smanjenje sadržaja fosfora procesima biološke defosforizacije. Kako bi se pospešilo uklanjanje fosfora, vršiće se i hemijsko uklanjanje doziranjem ferihlorida.

Pored uklanjanja nutrijenata, tercijarni tretman podrazumeva i dezinfekciju. Izabrani način dezinfekcije prečišćene vode sa postrojenja za prečišćavanje je dezinfekcija UV zracima. UV dezinfekcija je primarni mehanizam za uništavanje patogenih organizama u cilјu zaustavlјanja širenja zaraze u okolnu vodenu sredinu.

Deo prečišćene vode se odvodi i uzima za servisne potrebe (pranje, čišćenje, pravlјenje hemikalija,..), i za gašenje požara. Servisna (tehnička) voda pre upotrebe prolazi kroz mehaničke filtere sa automatskim čišćenjem i još jednu UV dezinfekciju.

Tokom biološkog tretmana, nastaje višak aktivnog mulјa, koji je voluminozan i sa velikim sadržajem vlage što otežava njegovu dalјu manipulaciju. Zbog toga je neophodno da mu se smanji zapremina, odnosno poveća koncentracija suve mase. Aerobno stabilizovani mulj iz finalnih taložnika se preko crpne stanice prebacuje u gravitacione ugušćivače, odakle se pumpa na mehaničku dehidrataciju u centrifugama. Kako bi se proces bio što efikasniji, dodaje se polielektrolit ispred centrifuga. Dalje delimično obezvodnjen mulj iz centrifuga ide na solarno sušenje mulja. 

Analizom raznih opcija daljeg korišćenja (korišćenje mulja u poljoprivredi, (mono)kompostiranje, oporavak i razvoj zemljišta, spaljivanje mulja sa drugim materijama u cementarama ili termoelektranama, korišćenje mulja za zatvaranje/prekrivanje deponija, u šumarstvu, u opštinskim parkovima), kao najjeftinija opcija nametnulo se korišćenje mulja kao pokrivke na 65 km udaljenoj deponiji i reciklažnom centru „FCC“ u Lapovu. Još dve opcije malo viših troškova su koinsineracija u TE Kostolac (25 km) ili CRH cementari (110 km).

 Kompletnu projektnu dokumentaciju možete preuzeti OVDE

(ilustracije je iz projekta)


Tekst je deo projekta "Požarevac na zdravoj vodi – unapređenje vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i kvaliteta podzemnih i površinskih voda", koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend