0

Vlada Republike Srbije usvojila je Program upravljanja muljem u Republici Srbiji za period od 2023. do 2032. godine. Cilj ovog planskog dokumenta koji se prvi put usvaja u Srbiji, jeste uspostavljanje bezbednog, održivog i isplativog sistema upravljanja muljem iz postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

Kako je objavilo Ministarstvo zaštite životne sredine, rešavanje pitanja upravljanja muljem biće u skladu sa principima cirkularne ekonomije, kao i sa regulativom EU, a cilj je da se u dužem vremenskom periodu osigura korišćenje mulja kao resursa. To je posebno važno imajući u vidu da se očekuje povećanje količina mulja na celoj teritoriji Srbije.


Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u narednom periodu očekuje se i u Požarevcu, a kao nusprodukt prečišćavanja nastaće mulj.

iz projektne dokumentacije

Podsetimo, ukupna vrednost ovog projekta je 18,2 miliona evra. Izgradnjom postrojenja obezbedio bi se ekološki i higijenski bezbedan tretmana otpadnih voda u skladu sa standardima Evropske unije i Srbije, kao i zaštita podzemnih i površinskih voda.

Prema predviđeni principu rada, dobijeni mulj u postrojenju sušio bi se energijom dobijenom preko solarnih panela.

Prema poslednjim infortmacijama postoje tri opcije kuda bi mulj dalje odlazio.

Prva je upućivanje na regionalnu deponiju (trenutno Lapovo) gde se koristi za pokrivanje otpada, spaljivanje u kostolačkim elektranama ili upućivanje u cementaru u Popovcu (kod Paraćina).


Pristup primenjen u Programu, koji je pripremilo Ministarstvo zaštite životne sredine, ogleda se u formulisanju kratkoročnih i dugoročnih opcija koje će doprineti rešavanju pitanja postupanja sa muljem koji nastaje u procesu prečišćavanja otpadnih voda. Kratkoročne i dugoročne mere su definisane imajući u vidu projekciju da će količina mulja na celoj teritoriji zemlje biti povećana, zbog planirane izgradnje velikog broja postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

Kratkoročne mere predviđene dokumentom su: korišćenje mulja u poljoprivredne svrhe ukoliko je prethodno kompostiran, digestiran, odnosno stabilizovan i ukoliko je sadržaj teških metala itd u skladu sa propisima; korišćenje u cementnoj industriji, u termoelektranama, kao i odlaganje mulja na industrijske deponije, deponije pepela, jalovišta i napuštene rudarske objekte. Predviđeno je i odlaganje mulja na deponije komunalnog otpada uz obezbeđivanje posebnih sanitarnih kaseta namenjenih za ovu vrstu otpada.

Dugoročne mere podrazumevaju uspostavljanje efikasnog i dugoročno održivog sistema i infrastrukture za tretman, korišćenje i krajnje zbrinjavanje mulja korišćenjem najboljih dostupnih tehnologija i dobre prakse. U tom cilju, dokument predviđa dugoročni koncept regionalnog upravljanja muljem sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji obuhvata izgradnju regionalnih centara za upravljanje muljem,  njegovo korišćenje za rekultivaciju devastiranih lokacija, kao i termički tretman mulja, sušenjem mulja itd.

Kako bi se sprovodio Program upravljanja muljem u Republici Srbiji za period od 2023. do 2032. godine, pripremljen je Akcioni Plan za period od 2023. do 2027. godine, kojim su utvrđene aktivnosti za ostvarivanje ciljeva Programa. Akcioni plan je predvideo rokove, nosioce i partnere, kao i finansijska sredstva i izvore finansiranja za sprovođenje utvrđenih aktivnosti.

Usvajanje ovog planskog dokumenta je važan korak ka održivom i odgovornom upravljanju muljem u Republici Srbiji u narednoj deceniji.

(naslovna Pixabay)

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend