0

Ovaj dan ima za cilj promovisanje razumevanja invaliditeta, mobilisanje podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom, kao i povećanje svesti o dobicima koje integracija osoba sa invaliditetom donosi u svim sferama života.

Prema podacima iz Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u periodu od 2021. do 2025. godine, na teritoriji Grada Požarevca živi preko 6.100 osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Ovo obuhvata probleme sa vidom, sluhom, kretanjem, pamćenjem, samostalnošću, komunikacijom i druge izazove. 

Registracija osoba sa invaliditetom pri Centru za socijalni rad Požarevac iznosi oko 540, obuhvatajući telesne, intelektualne, senzorne, razvojne poremećaje, višestruki invaliditet i mentalna oboljenja.

Udruženja kao što su Društvo za cerebralnu paralizu Požarevac, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Požarevac, Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac, Udruženje za pomoć osobama sa L-Down sindromom „8-mi dan“ Požarevac, Međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata Požarevac i Međuopštinsko udruženje mentalno nedovoljno razvijenih i autističnih lica Požarevac, sprovode programske aktivnosti koje pokrivaju sve aspekte života i rada članova zajednice.

Planirane aktivnosti su organizovane kroz sledeće oblasti tokom cele godine: organizaciono-planske aktivnosti, socijalna zaštita i ostvarivanje prava uz subvencije na osnovu invaliditeta, medicinska zaštita i rehabilitacija, obrazovanje i profesionalna rehabilitacija, oblasti zapošljavanja i radnog
angažovanja, kulturno-prosvetne i sportsko-rekreacione aktivnosti, savetodavno-edukativne za osobe sa invaliditetom i roditelje. Klub osoba sa invaliditetom sprovodi redovne aktivnosti, uključujući radno-okupacione, kreativne i edukativne radionice. Takođe, organizuje kulturno-zabavne i sportske događaje, jednodnevne izlete i druge aktivnosti.

Ova analiza pokazuje da je podrška osobama sa invaliditetom u Požarevcu sveobuhvatna, sa kontinuiranim naporima relevantnih udruženja u različitim sektorima života. Ovaj angažman doprinosi integraciji osoba sa invaliditetom u lokalnu zajednicu i pruža širok spektar podrške u ostvarivanju njihovih prava i potreba.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom pruža priliku za refleksiju i delovanje. Postizanje trajne inkluzivnosti zahteva kontinuirane napore na svim nivoima društva. Nužno je nastaviti borbu protiv diskriminacije, podizati svest i preduzimati konkretne korake ka stvarnju pravičnijeg društva za sve.

ilustracija Pixabay

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend