0

Ovo područje obuhvata pojas koji se prostire od najviših delova gradskog brda na zapadu do reke Mlave na istoku, odnosno od obilaznice i Novog groblja na severu do parcela koje se graniče sa katastarskom opštinom Salakovac.

foto/arhiva UU

U ovom području pretežmo su zastupljene poljoprivredne neizgrađene površine (oko 67% ), čiji je veći deo zapušten i obrastao u šipražje ili šumu. Duž istočne granice, uz reku Mlavu, zastupljeno je neuređeno zelenilo.

Izdvajaju se vojno vežbalište u severnom delu, manje proizvodne površine na jugu i zapadu i sporadično razmešteno porodično stanovanje, ali u izrazito niskom procentu.

Porodično stanovanje je posledica spontanog naseljavanja duž južnog izlaznog pravca iz grada, uz ulicu koja se nadovezuje na ulicu Požarevački partizanski odred, dok je ruralno stanovanje tačkasto razmešteno po čitavoj površini planskog područja. Takođe, i zona porodičnog stanovanja nije striktno te namene, već ima i mestimičnog udela poljoprivrednih delatnosti.

Proizvodne delatnosti su smeštene u zapadnom delu Plana, uz spomen park „Čačalica“ – dve fabrike nameštaja (jedna u funkciji i jedna u stečaju) i na jugu, farma pilića.

U okviru Plana nalaze se i: kulturno-istorijsko spomen obeležje „Sojin salaš“, na jugu uz izlaz na državni put ka Petrovcu na Mlavi i u centralnom delu Plana ostaci rimskog groblja i izvor „Minine vode“.

U obuhvatu planskog područja nema objekata javnih službi, zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara, kao ni komunalnih objekata. S obzirom da je uglavnom neizgrađeno, plansko područje ima nedovoljno razvijenu saobraćajnu mrežu i nizak nivo komunalne opremljenosti.

S obzirom da se Planom predviđa zadržavanje najvećeg dela postojećih površina, ruralno stanovanje (sa poljoprivrednim površinama) ostaje pretežna namena na nivou Planskog područja.

Koncepcija Plana podrazumeva, između ostalog, i razvoj sporta i rekreacije u prirodi povećanjem površina pod zelenilom i parkovskih površina saglasno prirodnim geografsko – klimatskim potencijalima područja i reke Mlave. U manjem obimu su predviđene površine za razvoj proizvodnih delatnosti. Površina posebne namene – vojni kompleks (strelište „Mogila“) zadržava se u svojoj prvobitnoj nameni.

Javna prezentacija planskog dokumenta biće održana u petak 24. septembra, sa početkom u 12 časova, u sali broj 11 u zgradi Gradske uprave. 

Javna sednica komisije za javni uvid biće održana po završetku javnog uvida, u utorak 19. oktobra, sa početkom u 11 časova, u sali broj 11 u zgradi Gradske uprave. Fizička lica i predstavnici pravnih lica koji su u toku trajanja javnog uvida podneli primedbe u pisanom obliku, mogu prisustvovati javnoj sednici i usmeno obrazložiti podnete primedbe.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend