0
1 share

Prema podacima iz 2020.godine, 65,1% svih domaćinstava u gradu Požarevca bilo je priključeno na kanalizaciju. Ovaj procenat je u to vreme bio značajno iznad republičkog proseka, koji je iznosio 47,53%.

Kanalizacione sisteme na području Grada imaju samo Požarevac i Kostolac, i neophodan je njihov dalji razvoj. Izazov za unapređenje sistema predstavlja nepostojanje prečišćavanja otpadnih voda. S tim u vezi Grad Požarevac uključen je u program ''Vodosnabdevanja i prečišćvanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji''. Ugovor o izgradnji postrojenja potpisan je 2022. godine, a završetak radova predviđen okvirno za 2025. godinu.

Kanalizacijom su nedovoljno pokriveni obodni delovi grada, što je posebno osetljivo u delovima naselja gde se razvija ''mala privreda''.  Na separacioni kanalizacioni sistem grada priključeno je 10 mesnih zajednica, Zabela i tri sela Lučica, Poljana i Prugovo. 

Sistem kišne kanalizacije pokriva samo uže gradsko jezgro. Sa četiri glavna kolektora vode se odvode u Brežanski kanal i preko njega u Veliku Moravu. Atmosferska kanalizacija zbog lošeg održavanja ima smanjenu funkcionalnost. Neophodna je izgradnja glavnih kolektora atmosferske kanalizacije na ključnim razvojnim pravcima grada. 

Prema planu razvoja Grada Požarevca do 2030.godine, cilj je da se u narednih šest godina udeo domaćinstava priključenih na kanalizacionu mrežu uveća na 85%, kao i da se udeo teritorije pokrivene kanalizacijom uveća sa 80% (2022) na 90%. Važan segment je i udeo otpadnih voda koje se na bezbedan način prečišćavaju, a cilj je prečišćavanje 85% svih otpadnih voda do 2030.godine. 

Mere koje za ostvarivanje ovih ciljeva podrazumevaju izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), fazno širenje kanalizacione mreže i izgradnja kolektora za kišnu kanalizaciju. 

Nakon okančanja svih aktivnosti na projektovanju i dobijanju neophodnih dozvola stvoriće se uslovi za izgradnju postrojenja PPOV. Kapacitet planiranog postrojenja trebalo bi da pokrije potrebe oko 77.000 stanovnika. 

Procene potrebnih sredstava variraju, a prema Planu razvoja biće potrebno ukupno oko 23 miliona evra obezbeđenih iz donatorskih sredstava i kredita. Rok za realizaciju ove aktivnosti je od 3 do 5 godina. 

kanalizacione cevi (Pixabay)

Širenje kanalizacione mreže neophodno je zbog efikasnog i održivog upravljanja otpadnim vodama. Grad Požarevac ima pokrivenost od oko 80% teritorije kanalizacionom mrežom, dok njena dužina iznosi 220 kilometara. Kanalizacionom mrežom još uvek su nepokrivene pojedine ulice u obodnim delovima grada i seoska naselja, zbog čega je neophodno izgraditi fekalnu kanalizaciju u spomenutim ulicama obodnih delova grada i seoskim naseljima.

Procenjeno je da bi za ovu aktivnost u narednim godinama bilo neophodno oko 6,7 miliona evra, koji bi trebalo da se obezbede iz lokalnog budžeta i domatorskih sredstava.

Da bi završio sa izgradnjom kišne kanalizacione mreže Grad Požarevac mora da izgradi još pet faza severnog kolektora za kišnu kanalizaciju i da završi izgradnju južnog kolektora. Projektna dokumentacija je izrađena i dobijene su dozvole, a radovi se izvode po fazama.

Procenjena potrebna sredstva su oko 3,4 milona evra, srednjoročno do 5 godina. Takođe bi trebalo da se obezbede iz lokalnog budžeta i donatorskih sredstava. 

(naslovna ilustracija Pixabay)


Tekst je deo projekta “Požarevac na zdravoj vodi – unapređenje vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i kvaliteta podzemnih i površinskih voda”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend