-2
-2 points

 Plan generalne regulacije “Požarevac 6” koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada naredne srede, predviđa čitav niz novina i sadržaja na do sada neuređenom pojasu između Novog groblja i magistralnog puta za Veliko Gradište na severu do katastarske opštine Salakovac na jugu, odnosno od Mlave na zapadu do oboda Sopotske grede na istoku.   

ilustracija Pixabay

Neke od najznačajnijih tiču se formiranja potpuno nove parkovske površine iznad Čačalice i prema jugu, kao i uređenja pojasa Mlave čitavom dužinom do ukršatanja sa novom brzom saobraćajnicom.

U planu je formiranje novih puteva, pre svega moderne saobraćajnice koja će Hajduk Veljkovu povezati sa  putem Požarevac-Salakovac, kao i ulicu Svetislava Uroševića sa Mlavom.

Predviđeno je da vojska zadrži vežbalište Mogila oko koga će bitiuspostavljena zona zabranjene gradnje u radijusu od 300 m.

ilustracija Pixabay

Asfaltnim putem do Mogile

Nekategorisani put za Nabrđe trebalo bi da se pretvori u novu ulicu koju treba asfaltirati približno po postojećoj trasi.Rekonstruisana saobraćajnica, u svom profilu treba da ima kolovoz širine 6 m i obostrane bankine širine 1,5 m. U granicama plana, predmetni put ima dužinu od

oko 1,7 km, a završava se postojećim mostom preko Mlave dužine 21,5 m

ilustracija Pixabay

Preko Čačalice do Salakovca, plus put uz reku do brze saobraćajnice 

Ukupna dužina rekonstruisane/nove saobraćajnice trebalo bi daiznosi 3,36 km. Saobraćajnica je nastavak Hajduk Veljkove koja se prekida kod Čačalice. Kako se ova saobraćajnica završava okretnicom na levoj obali Mlave, predložena je saobraćajna veza ka jugu, prema državnom putu broj 33, a preko teritorije opštine Malo Crniće. Nova saobraćajnica ima širinu kolovoza od 6,5m i obostrane bankine širine 1,5 m;

Takođe, tu je i saobraćajnica koja će povezati most kod Nabrđa sa brzom saobraćajnicom za Golubac i koja će pratiti levu obalu reke. Ukupna dužina nove saobraćajnice iznosi oko 3,6 km. Priključenje ove saobraćajnice na državni put broj 34 planiran je posredno, preko ulice Bože Dimitrijevića, a zatim preko planirane nove kružne raskrsnice na državnom putu. Poprečni profil sadrži kolovoz širine 6 m, i obostrane bankine ili trotoare širine 1,5 m.

ilustracija Pixabay

Biciklističke staze

U granicama PGR-a „Požarevac 6“ biciklističke staze su planirane u koridorima novih pristupnih saobraćajnica, kao i nezavisne pešačko biciklističke staze.Planirane su biciklističke staze u regulaciji saobraćajnice koja od ulice Svetislava Uroševića vodi do vojnog kompleksa, u regulaciji saobraćajnice oko zone vojnog kompleksa, kao i prema saobraćajnici koja se prostire na levoj obali reke. Ukupna dužina dvosmernih biciklističkih staza u regulaciji pristupnih saobraćajnica iznosi oko 4,95 km. Dužina nezavisnih pešačko biciklističkih staza na teritoriji plana iznosi oko 2,57 km, od čega se oko 1,1 km vodi na nasipu reke.

ilustracija: foto, arhiva UU/TE2 MEDIA

Novi park u nastavku Čačalice

Planskim rešenjem predviđeno je očuvanje i unapređenje različitih tipova postojećih i uređenje planiranih javnih zelenih površina, ukupne površine oko 105 ha i povezivanje u sistem zelenih površina sagradom.  

Novi park će se primarno koristiti za odmor, šetnju, zabavu i igru. U okviru ove zone nalaze se dve proizvodne delatnosti (fabrike nameštaja – jedna od 15 ha u funckiji i druga od 10 ha u stečaju). Postojeće površine za proizvodnju nameštaja će se projektom rekonstrukcije prilagoditi nameni parka, tako da se umesto podizanja novih, postojeći objekti iskoriste kao ugostiteljski objekti sa otvorenim baštama, prateći objekti sadržaja sporta i kulutre, objekti u funkciji održavanja parka, muzički Iumetnički paviljoni i izložbeni objekti, informativni punktovi, infrastrukturni i sanitarni objekti od opšteg interesa utvrđeni na osnovu zakona.

ilustracija Pixabay 

Prostor za šetnju pasa

Na novom parkovskom prostoru biće dozvoljeno formiranje prostora za izvođenje pasa, nezavisno od javnih zelenih površina, kao posebne površine.

Prostor za izvođenje pasa trebalo bi da bude lociran na rubu parka, izolovan od ostalih sadržaja, posebno od dečijih igrališta i ograđen visokom transparentnom ogradom.

Trebalo bi da se opremi standardnim rekvizitima za igru pasa, kesama za prikupljanje izmeta i korpama za smeće.

Mlava, foto/arhiva UU/TE2 MEDIA

Zaštitno zelenilo uz Mlavu/Mogilu, prostor za rekreaciju i izlete

Uspostavljanjem zaštitnog pojasa duž Mlave i koridora u postojećim granicama podrazumeva očuvanje postojeće vegetacije u maksimalno mogućoj širini kako bi se zadržao prirodni izgled i ekosistem, uklanjanje privremenih objekata i uvažavanje pravaca pešačkog i biciklističkog kretanja. 

Prema Generalnom urbanističkom planu Požarevca, priobalje Mlave je predviđeno kao zona u kojoj je poželjno locirati rekreativne prostore. Planira se mreža prostora za rekreativne aktivnosti i sadržaji kako bi se obezbedio dugotrajniji boravak u vangradskom pejzažu.

Čitav dokument PGR Požarevac 6 možete pregledati OVDE  

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend