0

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra svake godine od 1988. godine, sa ciljem da skrene pažnju javnosti o pandemiji uzrokovanom HIV-om kao glavnom javnozdravstvenom izazovu, koja je do kraja 2020. godine, prema procenama UNAIDS-a, odnela više od  36 miliona života od kako se pojavila u SAD 1981. godine.

Povodom obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog AIDS dana, zajednički program Ujedinjenih nacija za HIV i AIDS (UNAIDS) je okončanje nejednakosti koje pokreću AIDS i druge pandemije širom sveta. Kao i mnogi drugi zdravstveni problemi, i ova pandemija se suočava sa dodatnim izazovima tokom pandemije zarazne bolesti COVID-19, uzrokovane novim korona virusom.

U 2015. godini sve zemlje su se obavezale da će smanjiti nejednakost unutar i između zemalja u okviru Ciljeva održivog razvoja. Globalna strategija za borbu protiv AIDS-a za period od 2021. do 2026. godine, i Politička deklaracija o AIDS-u koje su usvojene 2021. godine, na sastanku na visokom nivou Ujedinjenih nacija o AIDS-u, u svojoj osnovi imaju za cilj okončanje nejednakosti.

Važno je naglasiti da sa većim pristupom efikasnoj prevenciji, dijagnostici, lečenju i nezi osoba inficiranih HIV-om, uključujući i oportunističke infekcije, HIV infekcija je postala hronično zdravstveno stanje koje omogućava ljudima koji žive sa HIV-om da vode dug, produktivan i zdrav život.

Još uvek ne postoji lek kojim bi se virus eliminisao iz organizma inficirane osobe. Međutim efikasni antiretrovirusni lekovi mogu da kontrolišu umnožavanje virusa i da spreče dalje prenošenje HIV-a na druge osobe.

Osobe koje žive sa HIV-om imaju teže ishode od COVID-19 u odnosu na osobe koje nisu inficirane HIV-om, a prema dostupnim podacima sredinom 2021. godine, većini osoba koje žive sa HIV-om u svetu nisu bile dostupne vakcine protiv COVID-19. Zatvaranje i druge restriktivne mere uvedene zbog pandemije zarazne bolesti COVID-19 uticale su negativno na testiranje na HIV i u mnogim zemljama su dovele do pada broja dijagnostikovanih slučajeva HIV infekcije i upućivanja na lečenje.

ilustracija Pixabay

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ, od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 20. novembrom 2021. godine, u Republici Srbiji su registrovane 4317 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 2104 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1179 osoba inficiranih HIV-om umrlo od AIDS-a, a još 136 inficiranih HIV-om je umrlo od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom.


Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga u periodu od 1987. godine (kada je registrovan prvi slučaj), do 29.11.2021. godine, registrovano je ukupno 123 obolelih (54 lica u Braničevskom i 69 lica u Podunavskom okrugu). Ukupan broj preminulih na teritoriji Braničevskog okruga iznosi 34 lica a na teritoriji Podunavskog okruga preminulo je 2/3 obolelih.

U toku 2021. godine obolela su 4 lica (2 lica u Braničevskom i 2 lica u Podunavskom okrugu). Ukupan broj umrlih u 2021. godini je 1 lice (opština Požarevac).


Dobrovoljno, poverljivo i besplatno testiranje na HIV uz savetovanje pre i posle testiranja, treba da bude dostupno na različitim mestima, kako u zdravstvenim ustanovama, tako i van zdravstvenih ustanova u zajednici ili tokom sprovođenja preventivnih aktivnosti u populacijama pod povećanim rizikom za HIV, uz upotrebu brzih testova za skrining na HIV.

Povećanje obima testiranja na HIV i virusne hepatitise u cilju ranog dijagnostikovanja inficiranih osoba će smanjiti umiranje, a sprečiće i prenošenje infekcije na druge osobe, te će se na taj način smanjiti i ekonomsko opterećenje u sistemu zdravstvene zaštite.

Edukacija i podizanje svesti su ključne aktivnosti koje imaju za cilj povećanje obima testiranja na HIV i virusne hepatitise u sistemu zdravstvene zaštite, tj. sprovođenje strategija za testiranje na HIV i virusne hepatitise u skladu sa definisanim potrebama i mogućnostima.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Požarevac

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend