0

Do stupanja na snagu nove Odluke Ustavnog suda Srbije ženama koje imaju ugovoru o radu zaključen sa poslodavcem u obračun naknada zarade nakon porođaja nisu ulazili meseci tokom trudničkog bolovanja, čime su one žene koje su održavale trudnoću bile u nepravednom položaju u odnosu na žene koje nisu održavale trudnoću. 

Odlukom Ustavnog suda ovo je promenjeno i od 14. februara i trudničko bolovanje ulazi u obračun.

Objavljivanjem odluke Ustavnog Suda Srbije prestao je da važi član 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u delu koji glasi: „odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili“ i u delu koji glasi: „ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće“.

Od 14. februara 2024. godine, član 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom glasi: „Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za lica iz člana 12. ovog zakona, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva,“

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, 22. februara 2024. godine, prosledilo je Opštinskim – gradskim upravama Instrukciju o postupanju opštinskih – gradskih uprava u primeni i sprovođenju odluke Ustavnog suda Republike Srbije.

Gradska uprava Požarevca preispitaće po službenoj dužnosti sva rešenja kojima je odlučeno o pravu na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a koja nisu konačna i pravnosnažna.

Korisnici prava kojima je rešenje dostavljeno počev od 19. aprila 2019. godine mogu podneti, ukoliko smatraju da im je pravo povređeno, zahtev za izmenu pojedinačnog akta (rešenja) koje je konačno i pravnosnažno.

ZAHTEV SE PODNOSI NA UTVRĐENOM OBRASCU U GRADSKOJ UPRAVI KOJA JE DONELA POJEDINAČNI AKT (REŠENjE).

Rok za podnošenje navedenog zahteva je šest meseci od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, a kako je odluka objavljena 14. februara 2024. godine, to rok za podnošenje zahteva za izmenu pojedinačnog akta (rešenja) ističe 14. avgusta 2024. godine.

Sve potrebne informacije mogu da se dobiju u kancelariji broj 12 u Gradskoj upravi Grada Požarevca.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend