0

Izdvajanje Elektrodistribucija iz sastava JP EPS-a sa stanovišta većeg dela Sindikata EPS-a, na krajnje nedemokratski način, bez odluka Izvršnog i Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a, podupretdopisom sadašnje Ministarke rudarstva i energetike, koji nedvosmisleno govori o stopiranju izgradnje Termoelektrane „Kolubara B” i investicija u termo i ugaljski sektor, sa tendencijom gašenja u godinama koje su pred nama, dovelo je do reakcije jednog dela Sindikata uz podršku 6.000 zaposlenih RB „Kolubare” na skupu u Kaleniću 24.05.2021. godine.

foto Energija Kostolac

Vodeći se načelima solidarnosti, jedinstva, a i interesima zaposlenih Ogranka „TE-KO Kostolac”, Sindikalna organizacija „Termoelektrane Kostolac” je dala pun doprinos i podršku pomenutom skupu.

Neodgovorno, krajnje bahato ponašanjebivšeg rukovodstva Sindikata EPS-a dovelo je nas, proizvođače električne energije u krajnje neizvesnu situaciju. Napominjem: u Srbiji se proizvodi preko 70% električne energije iz uglja. Svaka pomisao da se to promeni, zameni vetrogeneratorima i solarnim panelima uz pokroviteljstvo Zelene agende, Srbiju vodi u energetsku zavisnost. To jeste priča jakih lobista i visoke politike razvijenih država koji, nažalost, imaju svoje kvislinge da tu politiku sprovode.

foto Energija Kostolac

Ono što, sasvim prirodno nas najviše boli, jeste osvrt na našu lokalnu sredinu, grad Požarevac i opštinu Kostolac sa pripadajućim selima. Moželi neko da zamisli ovu sredinu u slučaju prestanka rada termoelektrana i kopova? Može li neko da stavi prst na čelo, razmisli o statusu 3000 zaposlenih, kao i njihovim članovima porodica, koji prihoduju iz Ogranka „TE-KO Kostolac”? Da zlo bude veće, tu su izdvojena preduzeća sa više od 2.500 zaposlenih, koji su poslovima (učesća preko 95%) oslonjeni na naš Ogranak. Naravno da će se sve ovo preslikati na sport, kulturu i na druge  delatnosti koje proizlaze iz privatnog sektora. To nas boli, a boli i sve sredine koje imaju instalisane termokapacitete.

Sa druge strane, velika Nemačka i Engleska su pokrenule svoje konzervirane termokapacitete. Poljska, kao članica Evropske Unije, proizvodi 80% električne energije iz uglja. Tako veliki i brižni, a znaju da sačuvaju sebe, svoju industriju i sve što dolazi iz toga.

foto Energija Kostolac

Uzimajući u obzir sve navedeno, poslednjih meseci smo uložili velike napore imali mnogo posla.Obilazili smu Srbiju, objašnjavali zaposlenima, učestvovali na Sindikalnim odborima naših Ogranaka. Radili smo sve u cilju traženja odgovornosti bivšeg rukovodstva Sindikata i ostvarivanju jedinstva za istrajnu borbu ka promeni stavova i pogleda kada je u pitanju status proizvodnje energije iz termokapaciteta.

Mislim da smo uspeli u tome. Ne mogu da kažem da nam je umnogome (nažalost) pomogla ova energetska kriza u svetu. Pokazala je da smo u pravu za sve sto smo pričali i odavno ukazivali.

foto Energija Kostolac

Novo rukovodstvo Sindikata radnika EPS-a je već prvog dana počelo da radi punim kapacitetom. Izašli smo pred Poslovodstvo sa zahtevima u pozitivnoj atmosferi koja proizilazi  iz novog, transparentnog načina rada. Poslovodstvo Eps-a, na čelu sa vd. direktorom Miloradom Grčićem, dalo nam je pun legitimitet i ukazalo na potrebu uzajamne saradnje i medjusobnog poštovanja.

Nadam se da će to za Kostolac značiti nastavak investicija u svim oblastima, posebno vezanih za ekologiju i zaštitu životne sredine ( zatvaranje deponije pepela u Starom Kostolcu, izgradnje odsumporavanja i izmeštanja deponije uglja uTermoelektrani „Kostolac A” i nastavku izgradnje B3 u Drmnu).

Učinimo život u Kostolcu i okolini čistijim i boljim. 

Neka Nemci, Francuzi, Englezi i ostali brižnici vode računa o sebi i zdravlju svoje dece, a nas ostave da vodimo računa o svojoj.

Predsednik Sindikalne organizacije 

EPS TE Kostolac

Dušan Bakić

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend